FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o funkcioniranju lokalne samouprave

ZAGREB,22. rujna 2005.(Hina) - Dio oporbenih klubova u Hrvatskom saboruzauzeo se danas da se vladin Konačni prijedlog izmjena Zakona olokalnoj i regionalnoj samoupravi uputi u treće čitanje kako bi senjime riješila i pitanja funkcioniranja lokalne samouprave nakonuvođenja neposrednog izbora župana, gradonačelnika i načelnikaopćina.
ZAGREB,22. rujna 2005.(Hina) - Dio oporbenih klubova u Hrvatskom saboru zauzeo se danas da se vladin Konačni prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi uputi u treće čitanje kako bi se njime riješila i pitanja funkcioniranja lokalne samouprave nakon uvođenja neposrednog izbora župana, gradonačelnika i načelnika općina.

Oporbenim klubovima posebno je zasmetao i predloženi prijenos ovlasti izdavanja građevinskih, lokacijskih i uporabnih dozvola na velike gradove i središta županija, bez istodobnog prepuštanja novca iz državnog proračuna.

Na odgovor državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za upravu Antuna Palarića da će se ta pitanja riješiti usklađivanjem drugih zakona i podzakonskim aktima, oporbenjaci upozoravaju da za to predloženi zakon nije predvidio rokove.

Oporba je uvjerena da će, bez propisanih rokova i novih izvora financiranja, predloženi zakon ostati "mrtvo slovo na papiru".

Parlamentarne klubove podijelio je HNS-ov prijedlog novog zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji predviđa neposredan izbor načelnika općina, gradonačelnika i župana.

Većina klubova načelno podržava neposredan izbor čelnika županija, gradova i općina, od kojih očekuju da će onemogućiti političku trgovinu, kakva se mogla vidjeti u mnogim sredinama nakon proteklih lokalnih izbora.

No dio se klubova pribojava da bi takvo rješenje moglo dovesti do jačanja lokalnih moćnika.

"Možemo uvesti model kakav postoji u Njemačkoj, ali koji god model uzeli, možemo biti sigurni da će on biti izveden na hrvatski način", ocijenio je Miroslav Rožić (HSP).

Rožić je uvjeren i da neposredno izabrani župani, gradonačelnici i načelnici općina "neće biti nikakva politička ravnoteža i korektiv, nego 'lokalni šerifi'".

Sabor je sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o dva zakonska prijedloga kojima Vlada i HNS razrađuju model neposrednog izbora lokalnih i regionalnih čelnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙