FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko (SDP): Vladin prijedlog neposrednog izbora lokalnih čelnika je duda varalica

ZAGREB,23. rujna 2005.(Hina) - SDP-ov zastupnik Josip Leko ocijenio jedanas u Hrvatskom saboru da je Vladin prijedlog zakona o neposrednomizboru gradonačelnika, načelnika i župana "duda varalica" za hrvatskegrađane.
ZAGREB,23. rujna 2005.(Hina) - SDP-ov zastupnik Josip Leko ocijenio je danas u Hrvatskom saboru da je Vladin prijedlog zakona o neposrednom izboru gradonačelnika, načelnika i župana "duda varalica" za hrvatske građane.

"Zakon nije ništa drugo nego duda varalica jer građanima koji bi neposredno birali lokalne čelnike ne omogućuje da ih i smjenjuju", rekao je Leko u nastavku jučer započete saborske rasprave o Vladinom te HNS-ovom prijedlogu zakona koji regulira neposredni izbor župana, gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika i općinskih načelnika.

Leko smatra da se građanima treba omogućiti i da neposredno biraju tijela koja bi nadzirala i smjenjivala izabrane lokalne čelnike, a kako bi se, kaže, onemogućilo "tajkunima i bogatašima iz pretvorbe da kupuju one koji se daju kupiti i tako si osiguraju neposredan utjecaj u lokalnoj vlasti".

Zastupnici HDZ-a, pak, drže da će Vladin prijedlog, kada ga se doradi u drugom čitanju, spriječiti poslijeizbornu trgovinu i uvažiti želju građana da neposredno biraju vlast u sredinama u kojima žive.

"Vladin prijedlog prvi je korak u jačanju lokalne samouprave i uvod u cjelovitu reformu izbornog zakonodavstva", rekao je Niko Rebić (HDZ), te pozvao Vladu da što prije pred Sabor izađe s prijedlogom cjelovite reforme izborne legislative.

Kao i u protekla dva dana, saborska oporba i jutros je prozivala HDZ za potkupljivanje vijećnika nakon zadnjih lokalnih izbora, a na meti je ponovno bio ministar gospodarstva i čelnik karlovačkog HDZ-a Branko Vukelić zbog sporazuma koji je potpisao s vijećnikom HSU-a.

Prozivke da je karlovački HDZ tim sporazumom HSU-u osigurao 20 tisuća kuna mjesečno odbacio je Vladimir Jelkovac (HDZ).

Rekao je da je sporazumom karlovačkim umirovljenicima osiguran besplatan gradski prijevoz, skraćenje rokova za specijalističke bolničke preglede, a da spomenuti novac nije namijenjen samo HSU-u već da će se iz gradske blagajne dijeliti svim strankama koje su na izborima ušle u gradsko vijeće.

Nikola Vuljanić (HNS) pozvao je Jelkovca da u Saboru pokaže taj sporazum kako bi se, kaže, prekinule rasprave i vidjelo o čemu se radi.

Vladimir Pleško (HDZ) uvjeren je, pak, da poslijeizborno koaliranje nije politička trgovina, već "interesno povezivanje malih stranaka".

I Vladin i HNS-ov prijedlog predviđaju dvokružni model izbora lokalnih čelnika, pa bi županom, gradonačelnikom i načelnikom općine postao kandidat koji u prvom krugu osvoji više od polovice glasova birača. Ne dobije li nitko od kandidata takvu podršku, dva najuspješnija kandidata prolaze u drugi izborni krug.

Predlagatelji, međutim, drugačije tumače nespojivost dužnosti - Vlada smatra da jedinice lokalne samouprave, uz druge dužnosnike, ne bi smjeli voditi predsjednik i potpredsjednici Sabora, dok bi HNS/PGS to zabranio i svim saborskim zastupnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙