FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi mijenja talijanski izborni zakon

RIM, 14. rujna 2005. (Hina/AR) - Na talijanskoj političkoj pozorniciizbio je novi sukob nakon što se Kuća sloboda, kako se nazivakoalicija desnog centra, suglasila o prijedlogu izborne reforme kojiće predočiti Parlamentu šest mjeseci uoči parlamentarnih izbora.
RIM, 14. rujna 2005. (Hina/AR) - Na talijanskoj političkoj pozornici izbio je novi sukob nakon što se Kuća sloboda, kako se naziva koalicija desnog centra, suglasila o prijedlogu izborne reforme koji će predočiti Parlamentu šest mjeseci uoči parlamentarnih izbora.

Kuća sloboda, koalicija kojoj je na čelu sadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi, predložila je povratak na proporcionalni izborni sustav, koji je u prošlom desetljeću ukinuo upravo desni centar i uveo većinski izborni sustav za Senat te mješoviti za parlament. Novi izborni zakon predviđa izborni prag od 3 posto za ulazak stranke u Senat i 4 posto za ulazak u Zastupnički dom.

Talijanski oporbeni lijevi centar oštro je reagirao na mogućnost promjene izbornog zakona šest mjeseci prije izbora i najavio parlamentarnu opstrukciju ocjenjujući donošenje novog izbornog zakona "neprihvatljivim".

Čelnik oporbenog lijevog centra, Romano Prodi, izjavio je u srijedu da je donošenje toga zakona neposredno prije izbora "napad na demokraciju". Iz New Yorka, gdje se nalazi na sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda, premijer Silvio Berlusconi odgovara da je "izborni zakon samo sredstvo" koje treba predstavljati na vjerodostojan način volju birača i jamčiti potrebnu stabilnost vlade.

Berlusconi je ustvrdio i da za usvajanje novog izbornog zakona ima dovoljno vremena. "Može se raditi i noću, subotom i nedjeljom, ali sve ovisi o sporazumu koji je postignut unutar većine", rekao je danas Berlusconi talijanskim novinarima u New Yorku. Dakle, namjera desnog centra je provesti izbornu reformu i bez dogovora s oporbenim lijevim centrom.

Neki talijanski politički analitičari ocijenili su da vladajuća koalicija desnog centra računa da će zahvaljujući novom izbornom zakonu, odnosno zbrajanju pojedinačnih rezultata stranaka, za dva posto smanjiti prednost oporbene Unije koja prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja u Italiji dobiva na izborima 3 do 6 posto više glasova od vladajuće Berlusconijeve koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙