FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranci u Njemačkoj postali tema predizborne utrke

BERLIN, 15. rujna 2005. (Hina) - Stranci koji žive u Njemačkoj postalisu nekoliko dana prije izbora tema predizborne bitke.
BERLIN, 15. rujna 2005. (Hina) - Stranci koji žive u Njemačkoj postali su nekoliko dana prije izbora tema predizborne bitke.

Nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u utorak posjetio najtiražniji list na turskom jeziku u Njemačkoj "Hurryet" i nakon što su mediji počeli spekulirati o tomu da bi Turci u Njemačkoj, koji velikom većinom stoje iza Schroedera, mogli odlučiti o predstojećima izborima, bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein (Kršćansko-socijalna unija CSU) zabranio je u četvrtak glasovanje 6000 turskih državljana koji žive u Bavarskoj i koji su se navodno ogriješili o zakon o državljanstvu.

"Svi oni koji su, nakon što su dobili njemačko državljanstvo ponovno primili tursko ne smiju glasovati", priopćio je Beckstein u Muenchenu. On je upozorio na to da prema sadašnjem njemačkom zakonu o državljanstvu dvojno državljanstvo nije moguće.

"Svatko tko unatoč tomu bude izišao na izbore čini krivično djelo", zaključio je Beckstein.

On je istodobno ponovno tematizirao pitanje integracije, posebice Turaka, kojih u Njemačkoj živi oko 2,6 milijuna, od čega oko 600.000 s njemačkom putovnicom te zaprijetio onim strancima koji ne budu radili na vlastitoj prilagodbi njemačkom društvu.

"Oni koji se ne budu odazvali integracijskim tečajevima na kojima se uči njemački jezik i kultura mogu računati s uskraćivanjem socijalne pomoći i pomoći za nezaposlene", izjavio je Beckstein.

Bavarski ministar unutarnjih poslova mogao bi, u slučaju pobjede demokršćana na predstojećim izborima, postati savezni ministar unutarnjih poslova.

Promatrači drže da su najnoviji žestoki istupi tvrdolinijaša Becksteina odgovor na Schroederovu ofenzivu za dobivanje simpatija turske populacije u Njemačkoj. Također se smatra da su istupi člana CSU-ova predsjedništva pokušaj privole desnog biračkog spektra.

Tiražni dnevnik "Bild" u srijedu je objavio studiju po kojoj će 90 posto od oko 600.000 Turaka s pravom glasa u Njemačkoj glasovati za Schroedera. S obzirom da se na nedeljnim izborima očekuje tijesan ishod taj broj bi mogao biti odlučujući u donošenju prevage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙