FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi zastupnika podržali novi zakon o DIP-u

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Vladin prijedlog da se Državno izbornopovjerenstvo (DIP) ustanovi kao stalno, neovisno i stručno tijelonaišao je danas u prvom čitanju na načelnu podršku svih klubovazastupnika u Hrvatskom saboru.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Vladin prijedlog da se Državno izborno povjerenstvo (DIP) ustanovi kao stalno, neovisno i stručno tijelo naišao je danas u prvom čitanju na načelnu podršku svih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru.

Klubovi su suglasni da bi takvo rješenje rasteretilo suce Vrhovnog suda koji se ne mogu kvalitetno posvetiti svojoj sudačkoj dužnosti, budući da DIP gotovo stalno zasjeda, zbog čestih izvanrednih izbora u jedinicima lokalne samouprave.

Opća je ocjena i da će uvođenjem neposrednog izbora župana, gradonačelnika i načelnika općina izvanredni izbori biti još češći, te da zbog toga DIP treba djelovati kao profesionalno tijelo.

Oporbeni klubovi se, međutim, protive ideji da po jednoga potpredsjednika i člana DIP-a Sabor bira na prijedlog vladajućih i oporbe.

Smatraju da bi predsjednika i sve članove DIP-a trebalo birati na temelju javnog poziva, iz reda pravnih stručnjaka i bez ikakva utjecaja političkih stranaka.

"Budemo li tako birali članove DIP-a, on neće biti neovisno, nego polupolitičko i poludirigirano tijelo", ocijenio je Josip Vresk (HSS).

S tim je suglasan i Željko Pavlic (Klub IDS-a), koji se zalaže i da se DIP obveže da jednom godišnje Saboru podnosi izvješće o svom radu.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) smatra pak, da bi uz one iz Vrhovnog suda, dužnosti sudjelovanja u izbornim povjerenstvima trebalo osloboditi i suce županijskih, te općinskih sudova.

Oporbenjaci su upozorili i na podnormiranost zakona u dijelu koji govori o uvjetima i postupku razrješenja članova DIP-a.

Smatraju da bi u predloženom Zakonu o DIP-u trebalo jasno propisati kad član postaje nedostojan svoje dužnosti i tko ga, u tom slučaju, može razriješiti.

Predloženim zakonom Vlada je predvidjela DIP kao petočlano neovisno tijelo, koje bi, uz dosadašnje dužnosti, vodilo brigu i o ažuriranju biračkih popisa.

Članovi DIP-a svoju dužnost obavljali bi profesionalno, mandat bi im trajao osam godina, a jedan član u DIP-u mogao bi biti najviše dva mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙