FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi o neposrednom izboru župana i gradonačelnika

ZAGREB,22. rujna(Hina) - Saborski su klubovi i u poslijepodnevnomdijelu današnjeg zasjedanja načelno podržali neposredan izbor župana,gradonačelnika i načelnika općina, što su, kroz odvojene zakonskeprijedloge, predvidjeli Vlada i Klub HNS/PGS-a.
ZAGREB,22. rujna(Hina) - Saborski su klubovi i u poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasjedanja načelno podržali neposredan izbor župana, gradonačelnika i načelnika općina, što su, kroz odvojene zakonske prijedloge, predvidjeli Vlada i Klub HNS/PGS-a.

Oporba je, međutim, upozorila da takav model treba dobro osmisliti i precizirati kakve će ovlasti imati neposredno izabrani čelnici lokalne i regionalne samouprave, kakav će biti njihov odnos s predstavničkim tijelima, te kako ih se može opozvati što nije precizirano ni Vladinim ni HNS/PGS-ovim prijedlogom.

Oba prijedloga - Vladin Prijedlog zakona o izborima župana, gradonačelnika Grada Zagreba i gradonačelnika i općinskih načelnika i HNS/PGS-ov Prijedlog zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđaju dvokružni model izbora lokalnih čelnika.

Županom, gradonačelnikom i načelnikom općine tako bi postao kandidat koji u prvom krugu osvoji više od polovice glasova birača.

Ne dobije li nitko od kandidata takvu podršku, dva najuspješnija kandidata prolaze u drugi izborni krug.

Predlagatelji, međutim, drugačije tumače nespojivost dužnosti - Vlada smatra da jedinice lokalne samouprave, uz druge dužnosnike, ne bi smjeli voditi predsjednik i potpredsjednici Sabora, dok bi HNS/PGS to zabranio i svim saborskim zastupnicima.

HNS/PGS je, također, predvidio i mogućnost da tri četvrtine vijećnika u predstavničkom tijelu pokrenu postupak opoziva neposredno izabranog čelnika, o čemu bi, na kraju, odlučili birači na referendumu.

Vlada, pak, ne propisuje način i uvjete opoziva, a državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić pojasnio je da će se to propisati kroz izmjene drugih zakona i podzakonske akte.

Pero Kovačević (Klub HSP-a) predložio je da se neposredan izbor čelnika primijeni na izvanrednim izborima u nekim jedinicama lokalne samouprave, kako bi se do idućih lokalnih izbora mogli uočiti i popraviti nedostaci takvog modela.

Započetu raspravu Sabor će nastaviti sutra

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙