FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Slovenaca podržala vladin zakon o Radio-televiziji

LJUBLJANA,25. rujna 2005.(Hina) - Vladajuća koalicija desnog centratijesnom je većinom pobijedila na nacionalnom referendumu na kojemu seu nedjelju odlučivalo o modelu javne radio-televizije u Sloveniji.Prema izlaznoj anketi agencije CATI, u kojoj je sudjelovalo neštoviše od 14.000 ispitanika, zakon po kojemu bi većinu programskog inadzornog vijeća birali parlament i vlada podržalo je 52,2 postoglasača, dok je protiv zakona glasovalo 47,8 posto birača. Mogućnostodstupanja od konačnih rezultata je jedan posto, rekao je Roman Zatleriz spomenute agencije.
LJUBLJANA,25. rujna 2005.(Hina) - Vladajuća koalicija desnog centra tijesnom je većinom pobijedila na nacionalnom referendumu na kojemu se u nedjelju odlučivalo o modelu javne radio-televizije u Sloveniji. Prema izlaznoj anketi agencije CATI, u kojoj je sudjelovalo nešto više od 14.000 ispitanika, zakon po kojemu bi većinu programskog i nadzornog vijeća birali parlament i vlada podržalo je 52,2 posto glasača, dok je protiv zakona glasovalo 47,8 posto birača. Mogućnost odstupanja od konačnih rezultata je jedan posto, rekao je Roman Zatler iz spomenute agencije.

Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek izjavio je prilikom glasovanja na referendumu da ne bi bilo dobro ako se pokaže da novim zakonom da njime politika želi manipulirati nacionalnom televizijom.

"Javna televizija do sada je bila politički korektna i uravnotežena a to se mora i nastaviti", rekao je Drnovšek.

Vladajuće stranke tvrde da je zakon o Slovenskoj radioteleviziji potreban kako bi se racionaliziralo poslovanje te kuće i uravnotežio informativni program, dok je oporba, pozivajući birače da se odrede protiv novih rješenja, tvrdila da je riječ o pokušaju miješanja politike u uredničku politiku i da je to korak natrag u odnosu na dosadašnji koncept javne televizije.

Bivši premijer Anton Rop rekao je da je zadovoljan rezultatima referenduma jer je ishod pokazao da vlada nema mandat birača da "podredi" središnju radio-televizijsku kuću svojoj politici, dodajući da opozicija razmišlja i o pokretanju ustavnog spora protiv zakona. Prema prvim neslužbenim podacima na referendum je izašlo manje od trećine birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙