FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija izrazila čuđenje i odbacila navode iz hrvatske note povodom ekološke zone

LJUBLJANA,2. rujna(Hina) - Slovenija je u petak odgovorila na hrvatskunotu vezanu na zakonski projekt o osnivanju slovenske zaštitneekološke zone u Jadranu izražavajući u svom odgovoru čuđenje iprotivljenje tvrdnjama iznesenim u hrvatskoj noti, priopćilo jepopodne slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
LJUBLJANA,2. rujna(Hina) - Slovenija je u petak odgovorila na hrvatsku notu vezanu na zakonski projekt o osnivanju slovenske zaštitne ekološke zone u Jadranu izražavajući u svom odgovoru čuđenje i protivljenje tvrdnjama iznesenim u hrvatskoj noti, priopćilo je popodne slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Republika Slovenija izražava čuđenje zbog protesta Republike Hrvatske glede slovenskog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu, te izražava protivljenje tvrdnjama iznesenima u noti od 26. kolovoza", navodi se u noti koju je otpravnici poslova hrvatskog veleposlanstva Ani Pejković predao državni tajnik u slovenskom MVP-u Božo Cerar.

U razgovoru s otpremnicom poslova slovenska je strana među ostalim "odlučno odbacila tvrdnje da zakon o zaštitnoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu neće imati pravne učinke", te pojasnio da se taj zakonski prijedlog temelji na konvenciji UN-a o međunarodnom pomorskom pravu, te da je sukladan sporazumima o razgraničenju epikontinentalnih pojaseva koje su sklopile Italija i SFRJ, navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Slovenska strana ponovila je da je Slovenija pravna slijednica tih ugovora između Italije i bivše SFRJ, te da je osnivanje morskih zona predviđeno i slovenskim pomorskim zakonikom.

Cerar je u razgovoru također naglasio da spomenuti zakon "nikako nije moguće tumačiti kao teritorijalni zahtjev, za što nas optužuje Hrvatska" jer je zakon u skladu sa slovenskim zakonima i međunarodnim ugovorima.

"Ekološka zona je područje izvan teritorijalnog mora, pa zato njeno proglašenje nije u suprotnosti s odredbama Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) i ona ni u kojem slučaju nije posezanje za teritorijalnim vodama Republike Hrvatske. Slovenija isto tako neprestano naglašava da je vanjska granica zaštitne ekološke zone tek privremena i da će konačna vanjska granica sa susjednim državama biti određena međunarodnim sporazumima u skladu sa 74. članskom Konvencije UN-a o pomorskom međunarodnom pravu", navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Cerar je isto tako izrazio protivljenje tvrdnji da Slovenija nema teritorijalni izlaz na otvoreno more, navodeći da je Slovenija to pravo imala u okviru SFRJ, te da je prilikom osamostaljenja ustavnom poveljom "prava i obveze koje se odnose na teritorijalno more i na izlaz na otvoreno more".

Kako se navodi u priopćenju slovenskog MVP-a, Cerar je otpravnici poslova hrvatskog veleposlanstva rekao da je Slovenija cijelo vrijeme u prošlosti izražavala interes "da se kao jednakopravan partner uključi u dogovaranje glede svih pitanja koja se odnose na Jadransko more, čemu se hrvatska strana protivila".

Na kraju, državni tajnik Božo Cerar izrazio je nadu da će se Hrvatska u budućnosti "uzdržati svih postupaka koja bi mogla štetiti dobrosusjedskim odnosima i naglasio da Slovenija i dalje ostaje spremna na sporazumno i dogovorno razmatranje i rješavanje svih pitanja u vezi Jadranskog mora. Isto tako, Slovenija je kao i ranije spremna na konstruktivan dijalog i jačanje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom", navodi se u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova o sastanku u povodu predaje odgovora na hrvatsku prosvjednu notu od prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙