FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Sporazum Drnovšek - Račan slovenska obrambena linija"

LJUBLJANA,3. rujna(Hina) - Odluka slovenske vlade o proglašenjuepikontinentalnog pojasa i zaštićene ekološke zone u Jadranu stateškaje pogreška jer je njome ponovno dala do zanja da "odstupa" odparafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, što je učinila i potpisivanjembrijunske izjave o izbjegavanju incidenata, kada je pristala navraćanje stanja u Piranskom zaljevu na "početni položaj" iz 1991.godine, tvrdnja je koju u komentaru ljubljanskog "Dela" od suboteiznosi analitičar Davor Gjenero.
LJUBLJANA,3. rujna(Hina) - Odluka slovenske vlade o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene ekološke zone u Jadranu stateška je pogreška jer je njome ponovno dala do zanja da "odstupa" od parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, što je učinila i potpisivanjem brijunske izjave o izbjegavanju incidenata, kada je pristala na vraćanje stanja u Piranskom zaljevu na "početni položaj" iz 1991. godine, tvrdnja je koju u komentaru ljubljanskog "Dela" od subote iznosi analitičar Davor Gjenero.

"Slovenija ima samo jednu racionalnu liniju obrane, a to je da inzistira na sporazumu Račan-Drnovšek i da se suprotstavi eventualnom hrvatsko-talijanskom sporazumu (o razgraničenju epikontinentalnog pojasa)", navodi Gjenero, dodajući da Janšina vlada "igra na populizam i nacionalno jedinstvo", te u odnosima s Hrvatskom zato radi pogreške.

Zakonski prijedlog o slovenskoj ekološkoj zoni u Jadranu pogrešna je poruka da Slovenija odstupa od sporazuma Drnovšek-Račan i prihvaća nove pregovore jer po spomenutom sporazumu Slovenija nije imala pravo na epikontinentalni pojas i zonu, "jednostranim" proglašenjem zone opovrgava valjanost svojih kritika o jednostranom potezu Hrvatske koja je takvu zonu proglasila 2003. godine, a hrvatski premijer Sanader nakon ocjene da je riječ o aspiracijama na hrvatski teritorij ima priliku da pokrene spor protiv Slovenije pred međunarodnim sudom u Haagu ili Hamburgu, analizira Gjenero.

"Sanader se za pokretanje takvog postupka vjerojatno neće odlučiti jer je svjestan da u Bruxellesu to ne bi dobro prihvatili. Temeljni interes hrvatske diplomacije je početak pregovora s Europskom unijom, što bi Sanaderu omogućilo raspisivanje prijevremenih izbora. Njegova vlada nespremna je i nezainteresirana za europeizaciju Hrvatske, ali bi mu mit o ulasku u Uniju vratio većinom izgubljeni politički legitimitet", navodi Gjenero u svojoj analizi odnosa Hrvatske i Slovenije nakon spornog zakonskog proijekta Janšine vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙