FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske zemlje obećale pomoći SAD-u i stradalima od uragana Katrina

BERLIN, 2. rujna 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder upetak je podržao zahtjev Sjedinjenih Država za otvaranjem međunarodnihnaftnih rezervi kako bi se pomoglo riješiti pitanje smanjenje ponudenafte nakon uragana Katrina.
BERLIN, 2. rujna 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u petak je podržao zahtjev Sjedinjenih Država za otvaranjem međunarodnih naftnih rezervi kako bi se pomoglo riješiti pitanje smanjenje ponude nafte nakon uragana Katrina.

"Mi ćemo taj zahtjev podržati pri Međunarodnoj agenciji za energiju", rekao je Schroeder na konferenciji za tisak.

Schroeder je najavio da će dopustiti da se dio njemačkih strateških naftnih pričuva pusti na tržište kako bi se nadoknadio prestanak crpljenja nafte u Meksičkom zaljevu.

I druge europske vlade najavile su da će otvaranjem svojih naftnih pričuva pomoći SAD-u da prebrodi energetsku krizu koju koju je prouzročio uragan Katrina.

Pored Njemačke, otvaranje naftnih pričuva u okviru operacije kojom koordinira Međunarodna agencija za energiju (IAE) najavile su Španjolska i Belgija. Španjolski dužnosnik agenciji Reuters je izjavio da je IEA kontaktirala španjolsku vladu i najavila da službeni zahtjev za isporukom nafte biti upućen u petak.

"Mi čekamo zahtjev IAE-a i mislim da ćemo odgovoriti potvrdno", rekao je glasnogovornik španjolskog ministarstva industrije.

Španjolska je objavila da želi "uravnotežen prijedlog" koji bi uključivao sve članica IEA-e, 26 industrijaliziranih država svijeta.

Govoreći na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a u Walesu, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana rekao je da će "SAD-u biti dano sve što zatraži".

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, čija zemlja trenutno predsjeda EU, rekao je kako su zemlje članice EU pripravne pružiti svaku vrstu pomoći, uključujući i otvaranje svojih naftnih rezervi.

Schroeder je izjavio i da Njemačka ima "povijesnu obvezu" pomoći SAD-u u vrijeme krize ne samo radi pomoći koju je od SAD-a primila nakon Drugog svjetskog rata već i radi razmjera štete.

"Sve što možemo mobilizirati bit će mobilizirano", rekao je Schroeder.

Njemački kancelar je rekao da još nije poznato kakvu točno pomoć SAD treba i naglasio da će Njemačka pokriti cijenu svake pomoći koju će poslati Americi.

Odgovarajući članovima svoje vlade i oporbe koji su raspravljali o tome treba li za katastrofu koju je izazvao uragan Katrina okrivljavati globalno zatopljenje Schroeder je rekao da "sada nije vrijeme za razgovor o uzrocima takve katastrofe nego je vrijeme da se pomogne".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙