FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: podnesen istražni zahtjev protiv Freda Marguša

OSIJEK, 23. rujna 2005.(Hina) - Osječko Županijsko državno odvjetništvodanas je na temelju kaznene prijave osječko-baranjske Policijskeuprave istražnom sucu osječkoga Županijskog suda podnijelo istražnizahtjev protiv 44-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovanesumnje da je počinio kažnjivo djelo ratnoga zločina protiv civilnogstanovništva, izvijestilo je Odvjetništvo.
OSIJEK, 23. rujna 2005.(Hina) - Osječko Županijsko državno odvjetništvo danas je na temelju kaznene prijave osječko-baranjske Policijske uprave istražnom sucu osječkoga Županijskog suda podnijelo istražni zahtjev protiv 44-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestilo je Odvjetništvo.

Zbog osnovane sumnje da je počinio to kažnjivo djelo istražnom sucu jučer je sproveden Fred Marguš iz Čepina kod Osijeka.

U priopćenju za javnost navodi se kako se osumnjičenika tereti da je "7. prosinca 1991. u Osijeku, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola tih konvencija, tijekom obrane šireg područja Osijeka od oružanih napada pobunjenog dijela lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridružene tzv. JNA počinio navedeno djelo".

Dodaje se kako se osumnjičenik tereti da je "kao pripadnik Hrvatske vojske, skupa s više drugih pripadnika HV-a, čiji je identitet za sada neutvrđen, po dogovoru te po osumnjičenikovim nalozima i međusobnoj podjeli zadataka nakanio na osječkom području usmrtiti civile srpske narodnosti".

"Najprije su u popodnevnim satima iz kuće odveli Radoslava Ratkovića te ga nakon psihičkog i fizičkog zlostavljanja u podrumu kuće u Dubrovačkoj ulici odvezli na obalu Drave, gdje su mu pucali u glavu, a osumnjičeni ga je potom gurnuo u rijeku, ali je Ratković, iako teško ozlijeđen, uspio preživjeti. Zatim su navečer iz obiteljske kuće odveli dr. Milutina Kutlića te su i njega, nakon fizičkog i psihičkog zlostavljanja, doveli do obale Drave, gdje mu je osumnjičenik pucao u glavu, usmrtivši ga na mjestu, a zatim ga gurnuli u Dravu", stoji u priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙