FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Nature" o uvođenju teorije genetskog podrijetla naroda u škole

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Postaja Glas Amerike u četvrtak jeprenijela pisanje časopisa "Nature" koji se u članku "Rasne tvrdnjeizazivaju gnjev oko nastavnog plana i programa u Hrvatskoj" osvrće nanavodno uvrštenje u nastavni program hrvatskih škola teorije ministraznanosti i obrazovanja Dragana Primorca o genetskom porijeklu Hrvata.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Postaja Glas Amerike u četvrtak je prenijela pisanje časopisa "Nature" koji se u članku "Rasne tvrdnje izazivaju gnjev oko nastavnog plana i programa u Hrvatskoj" osvrće na navodno uvrštenje u nastavni program hrvatskih škola teorije ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca o genetskom porijeklu Hrvata.

Hrvatski znanstvenici su gnjevni jer "vjeruju da njihov ministar znanosti navodi učitelje i nastavnike da promiču stav da su Hrvati tek u daljnjem genetskom srodstvu s ostalim slavenskim narodima, poput Srba", piše list koji se za komentar obratio i Draganu Primorcu, ministru znanosti i obrazovanja. Ministar Primorac je istaknuo da "prije donošenja zaključaka, treba još znatno više znanstvenih dokaza za takve tvrdnje", prenosi VOA.

Dodatno nezadovoljstvo, piše list, izazvao je savjetnik ministra Vladimir Paar, fizičar iz Zagreba koji koordinira nastavni program za čitavu Hrvatsku, izjavom da je u 5 posto škola u Hrvatskoj počeo pilot-program, koji uključuje i poučavanje povijesti, interpretirane pomoću znanstvenih disciplina, poput analiziranja davne prošlosti ljudskih populacija pomoću genetike. "Dobro je da djeca vide da znanstvena istraživanja mogu pridonijeti ljudskoj povijesti. Vrlo skoro bit će potvrđeno da su Hrvati jedna od najstarijih nacija u Europi i da Mađari nose više slavenskih genetskih markera od Hrvata", rekao je Paar, piše "Nature", prenosi VOA.

Na upit časopisa "Nature", rečeno je, međutim, da primjeri poput ovog Paarovog neće biti uključeni u školske udžbenike, navodi VOA.

Autorica članka navodi da se argumenti ministra Primorca temelje na podacima koje je on prikupio za studiju objavljenu 2000. godine u časopisu "Science" a koja je proučavala genetske markere na kromosomu Y muške populacije Europe. Cilj studije bilo je utvrđivanje genetskog nasljeđa paleolitskog Homo sapiensa. Od objavljivanja studije, Dragan Primorac je - prema raznim izvješćima - tvrdio da su markeri u njegovom uzorku pokazali da su Hrvati srodniji Nijemcima i Laponcima, nego Slavenima. Ovakvi zaključci, međutim, nisu bili izvedeni u samoj studiji, objavljenoj u časopisu "Science", prenijela je VOA.

Časopis "Nature" napominje kako se genetičari protive takvim zaključcima. "Hrvatska ima profil genetskih markera jednak ostatku Balkana," izjavila je Ornella Semino, genetičarka sa sveučilišta u Paviji, koja je bila na čelu studije, objavljene u listu "Science", prenio je list.

U samoj Hrvatskoj, piše "Nature", znanstvenici su neskloni javnim kritikama, no genetičar Miroslav Radman, je rekao da selekcija podataka, kako bi oni odgovarali Primorčevim zaključcima, "zaprepašćujuća". "Ekstrapolirati tako bezobzirno, iz tako oskudnih znanstvenih dokaza - neodgovorno je!", ocijenio je Miroslav Radman, piše "Nature", prenijela je VOA.

Članak u časopisu "Nature", priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, sadrži niz neistina i obmana, koje su utemeljene na senzacionalističkim naslovima i krivim interpretacijama hrvatskog tiska, a vezani su uz navodno uvođenje rezultata istraživanja o podrijetlu naroda u plan i program za osnovne škole.

Ministar Primorac niti je dobio zahtjev da se rezultati istraživanja o podrijetlu naroda uvrste u Plan i Program za osnovno školstvo, niti je dao svoju suglasnost da se njegovi rezultati mogu uvrstiti, niti glede toga postoji bilo kakva odluka, stoji u očitovanju Ministarstva, zatraženu od Hine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙