FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Info-dan o pristupu Hrvatske istraživačkom programu Europske zajednice

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Na Fakultetu elektrotehnike iračunarstva danas je održan info-dan o pristupanju Republike Hrvatske6. Okvirnom program Europske zajednice za istraživanje, tehnološkirazvoj i demonstracijske aktivnosti (FP6), čime hrvatska znanstvena iakademska zajednica postaje integrirana u sustav znanosti Europskeunije.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva danas je održan info-dan o pristupanju Republike Hrvatske 6. Okvirnom program Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti (FP6), čime hrvatska znanstvena i akademska zajednica postaje integrirana u sustav znanosti Europske unije.

Pristupanjem Hrvatske u FP6, najveći program Europske unije za istraživanje i znanost vrijedan 17,5 milijardi eura, hrvatskim je znanstvenicima i prije formalnog ulaska, koji se predviđa za nekoliko tjedana, omogućeno punopravno sudjelovanje u svim pozivima za predlaganje projekata u FP6.

Od 417 hrvatskih znanstvenih prijedloga koji su aplicirani u FP6, 98 ih je pozitivno ocijenjeno, od kojih se sufinancira 11,27 posto. Većina projekata je iz područja medicine i informatike, rekao je pomoćnik ministra znanosti za međunarodnu suradnju Radovan Fuchs, pozdravivši ulazak Hrvatske u FP6, koji će "pridonijeti razvoju znanosti i uključivanju hrvatskih znanstvenika u europske integracijske procese".

U tom će procesu, dodao je, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa imati promotivnu i edukativnu ulogu te komunicirati s Europskom komisijom i Misijom RH u Bruxellesu.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekao je kako pristupanjem FP6 hrvatski znanstvenici neće više biti ovisni o hrvatskom proračunu te da se predloženim projektima stavljaju na europsko tržište znanja i vanjsko vrednovanje.

Po njegovim riječima, iako je FP6 treća stavka u proračunu Europske unije, u idućoj godini planira se izdvojiti još više novca za taj program Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti. Primorac je rekao i da Hrvatska članarina za FP6 iznosi četiri milijuna eura.

Nacionalna koordinatorica FP6 programa Gordana Prutki Pečnik predstavila je dosadašnje i buduće aktivnosti Nacionalnog ureda za FP6, istaknuvši važnost pristupa europskoj istraživačkoj infrastrukturi te razvoju i usavršavanju domaćih znanstvenika.

O međunarodnoj znanstvenoj suradnji govorio je direktor Odjela za međunarodnu znanstvenu suradnju u Općoj upravi za znanost i istraživanje Europske komisije Andras Siegler, a o natječajima u FP6 voditeljica službe u Općoj upravi za znanost i istraživanje Europske komisije Tania Friederichs.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙