FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O statusu otpuštenih s posla u RH na međudržavnoj razini

SARAJEVO,22. rujna 2005.(Hina) - Povjerenstvo Zastupničkog domaParlamenta Bosne i Hercegovine zaduženo za razmatranje statusa građanaBiH koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni s radnih mjesta uHrvatskoj predložit će nadležnim tijelima vlasti da se to pitanjeriješi na međudržavnoj razini.
SARAJEVO,22. rujna 2005.(Hina) - Povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zaduženo za razmatranje statusa građana BiH koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj predložit će nadležnim tijelima vlasti da se to pitanje riješi na međudržavnoj razini.

Članovi ad hoc povjerenstva u četvrtak su u Sarajevu razgovarali s predstavnicima udruge građana koja okuplja osobe što su ostale bez radnih mjesta u Hrvatskoj (UGOR).

Predsjedatelj povjerenstva Tihomir Gligorić kazao je novinarima da je zaključeno da su takvim osobama doista uskraćena njihova temeljna ljudska prava i slobode te da treba poduzeti mjere njihove zaštite preko instrumenata kojima raspolaže država.

Zastupničkom domu će stoga biti predloženo da obveže Predsjedništvo BiH da to pitanje pokrene u okviru Međudržavnog vijeća za suradnju s Hrvatskom.

Vijeću ministara BiH bit će predloženo da se na razini odgovarajućih ministarstava dviju država dogovori aneks već postojećem sporazumu o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti kojim bi se zaštitila i ova kategorija građana.

Prema procjeni udruge UGOR, u Hrvatskoj je tijekom rata otkaz dobilo između 60 i 100 tisuća građana BiH, prije svega bošnjačke i srpske nacionalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙