FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paravac tvrdi da se traži "poslušnog Srbina" za veleposlanika u RH

SARAJEVO,1. rujna 2005.(Hina) - Ured srpskog člana Predsjedništva Bosnei Hercegovine Borislava Paravca potvrdio je u četvrtak kako se jošuvijek obavljaju konzultacije o kandidatu za veleposlanika BiH uHrvatskoj pri čemu je istaknuo kako taj proces "i dalje opterećujuodređeni problemi".
SARAJEVO,1. rujna 2005.(Hina) - Ured srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislava Paravca potvrdio je u četvrtak kako se još uvijek obavljaju konzultacije o kandidatu za veleposlanika BiH u Hrvatskoj pri čemu je istaknuo kako taj proces "i dalje opterećuju određeni problemi".

Pripćenje iz Paravčeva ureda dostavljno Hini u Sarajevu uslijedilo je nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije objavilo kako traju konzultacije o imenovanju novog veleposlanika u Zagrebu uz naznaku da u sjedištu bosanskohercegovačke diplomacije nemaju posebnih informacija o tijeku tog postupka.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ovime je reagiralo na brojne napise koji su se pojavili u lokalnim medijima i kojima je upozoravano kako BiH već pet mjeseci nema veleposlanika u Hrvatskoj.

Za takvo stanje sarajevski su mediji optužili srpske dužnosnike u tijelima vlasti BiH, napose Paravca, iznoseći pretpostavku kako se on na taj način osvećuje zbog odbijanja hrvatskih vlasti da za veleposlanika prihvate Branka Kesića zbog njegove dvojbene uloge tijekom rata kada je obnašao odgovornu dužnost u Zavodu za izgradnju Banje Luke.

Nakon što je veleposlanički mandat istekao Zlatku Dizdareviću u svibnju ove godine, BiH diplomatske odnose održava na razini otpravnika poslova što se u toj zemlji tumači kao nedopustiva gesta kada je riječ o iznimno važnom susjedu.

U priopćenju iz Paravčeva ureda stoji kako on u suradnji s Ministarsvom vanjskih poslova i drugim institucijama "traži rješenje koje bi zadovoljilo zahtjeve i standarde hrvatske strane".

Navodeći kako je imenovanje kandidata na ovu dužnost osjetljivo pitanje te da se očekuje kako će i svaki dugi Srbin koji bi bio predložen za veleposlanika u Zagrebu "biti izložen napadima kao i prethodni", Borislav Paravac zaključuje kako takva praksa ima za cilj dovođenje "poslušnih i podaničkih kadrova".

Paravac na kraju izražava uvjerenje kako će se u slučaju imenovanja veleposlanika BiH u Hrvatskoj na kraju ipak pokazati spremnost da se "loša praksa o kojoj je riječ definitivno napusti i da se kadrovska politika vrati u uobičajene standarde".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙