FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši sudac iz Banje Luke kandidat za veleposlanika u RH

SARAJEVO,8. rujna 2005.(Hina) - Za novog veleposlanika Bosne iHercegovine u Hrvatskoj predložen je Aleksandar Dragičević, prenose učetvrtak gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi.
SARAJEVO,8. rujna 2005.(Hina) - Za novog veleposlanika Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj predložen je Aleksandar Dragičević, prenose u četvrtak gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi.

Odluku o postavljenju novog veleposlanika u Zagrebu Predsjedništvo BiH donijelo je u srijedu no njegov identitet nije objavljen a član državnog vrha Sulejman Tihić kazao je novinarima kako to neće ni biti službeno učinjeni sve dok se o kandidaturi ne očituje zemlja-primateljica.

Tihić je pojasnio kako je takav pristup sukladan međunarodnoj diplomatskoj praksi no pretpostavlja se kako je na zaštiti idetiteta novog veleposlanika posebice inzistirala srpska strana želeći izbjeći ponavljanje slučaja Branka Kesića, ranijeg kandidata.

Mediji su pozorno istražili njegovu prošlost nakon kandidature i došli do podataka o dvojbenom ponašanju tijekom rata kada je obnašao odgovornu dužnost u Zavodu za izgradnju Banja Luke.

O Dragičeviću se za sada zna ono što stoji u njegovoj službenoj biografiji čije potankosti prenose banjalučke "Nezavisne novine". Rođen je 1960. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu, u razdoblju od 1992. do 1996. gdine radio je kao sudac na prvostupanjskom sudu u Banja Luci.

Od 1996. godine radio je kao policijski inspektor u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske a 1998. počinje raditi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH gdje je jedno vrijeme bio rukovoditeljem odjela kadrovskih i pravnih poslova.

2002. godine postavljen je za generalnog konzula BiH u Milanu.

"Oslobođenje" tvrdi kako Dragičević dijeli zajedničku osobinu brojnih bosanskohercegovačkih diplomata angažiranih na političkoj osnovi: ne govori niti jedan strani jezik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙