FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska pučka stranka o pojasu u Jadranu

LJUBLJANA,22. rujna 2005.(Hina) - Slovenska pučka stranka (SLS) kojasudjeluje u četverostranačkoj koaliciji premijera Janeza Janše učetvrtak se podsjetila godišnjice incidenta u kojemu je lani nagraničnom prijelazu Plovanija sudjelovao dio njezinih istaknutihčlanova, a pripreme za proglašenje slovenskog ekološkog iepikontinentalnog pojasa na Jadranu usporedila s državnimosamostaljenjem 1991. godine.
LJUBLJANA,22. rujna 2005.(Hina) - Slovenska pučka stranka (SLS) koja sudjeluje u četverostranačkoj koaliciji premijera Janeza Janše u četvrtak se podsjetila godišnjice incidenta u kojemu je lani na graničnom prijelazu Plovanija sudjelovao dio njezinih istaknutih članova, a pripreme za proglašenje slovenskog ekološkog i epikontinentalnog pojasa na Jadranu usporedila s državnim osamostaljenjem 1991. godine.

"Hrvatska očito ne namjerava poštivati europske pravne norme i pravila ponašanja, pa očekujemo da će slovenska vlast na odgovarajući način zaštititi imovinu slovenskih državljana i njihovu sigurnost na slovenskom teritoriju", navela je u priopćenju Slovenska pučka stranka reagirajući na najave da će općina Buje i Istarska županija "oduzeti zgradu u vlasti slovenskih državljana južno od rijeke Dragonje". Riječ je o nekadašnjem izviđačkom domu u kojemu su Jožko Joras i neki drugi članovi SLS-a htjeli s dozvolom općine Piran izvesti opsežnu obnovu.

Slovenska pučka stranka istaknula je u priopćenju i ulogu koju je ta stranka imala u donošenju prijedloga o slovenskom ekološkom i epikontinentalnom pojasu o kojemu će se početkom idućeg tjedna odlučivati u slovenskom parlamentu.

Priprema tog zakona, ocjenjuje se u priopćenju, najvažniji je potez slovenske države od osamostaljenja, a usmjeren je na zaštitu slovenskih nacionalnih interesa u tom prostoru, ocjenjuje SLS. Hrvatska je i ove godine "u tom prostoru", navodi SLS, izvodila "jednostrane poteze".

SLS se osvrnula u priopćenju i na događaj od prije točno godinu dana, kad je za vrijeme parlamentarne izborne kampanje 12 članova Slovenske pučke stranke htjelo posjetiti Jožka Jorasa, svojeg kandidata na tadašnjim predsjedničkim izborima, ali mimo službenog graničnog prijelaza. Tom je prigodom došlo do već poznatog incidenta u kojemu su predsjednik SLS Janez Podobnik, njegov brat Marjan Podobnik i još neki istaknuti članovi bili kratkotrajno zadržani u hrvatskoj policijskoj postaji.

"Na današnji su se dan hrvatski policajci i specijalci na slovenskom teritoriju uz Dragonju grubo obračunali s 12 članova i simpatizera stranke koji su kod Jožka Jorasa sadili lipu (simbol slovenske državnosti)", navela je u priopćenju SLS. Dodala je da su o incidentu upoznati svi veleposlanici u Ljubljani te da su ga "osudili slovenska javnost i mnogi strani predstavnici". Taj je događaj, ocjenjuju u SLS-u, potaknuo kod Slovenaca svijest da se "treba odlučnije i sustavnije zauzimati za očuvanje slovenskog teritorija i određivanje pravednih granica", te da su "povijesne i pravne činjenice" na slovenskoj strani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙