FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: "Borac za južnu granicu" Joras očekuje zaštitu države

LJUBLJANA,22. rujna(Hina) - Jedan od čelnika Slovenske nacionalnealijanse i "borac za južnu granicu" Jožko Joras nezadovoljan jeodlukom županijskih vlasti u istarskoj županiji da ne dopuste nastavakpreuređenja nekadašnjeg objekta izviđačkog doma, za što je njemu inekolicini drugih ulagača dozvolu dala slovenska općina Piran,najavljujući da u tome očekuje i zaštitu države.
LJUBLJANA,22. rujna(Hina) - Jedan od čelnika Slovenske nacionalne alijanse i "borac za južnu granicu" Jožko Joras nezadovoljan je odlukom županijskih vlasti u istarskoj županiji da ne dopuste nastavak preuređenja nekadašnjeg objekta izviđačkog doma, za što je njemu i nekolicini drugih ulagača dozvolu dala slovenska općina Piran, najavljujući da u tome očekuje i zaštitu države.

"Tome ćemo se suprotstaviti svim sredstvima i angažirati advokata, a očekujemo i pomoć države", izjavio je u srijedu navečer za Slovensku televiziju Joras odgovarajući na izjave župana Ivana Jakovčića koji je osporio grupi slovenskih državljana da južno od rijeke Dragonje i na hrvatskom teritoriju grade s dozvolom iz susjedne države.

Kako je javila Slovenska televizija, slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje da je riječ o terenu koji se nalazi na slovenskom, odnosno "spornom" teritoriju. U ministarstvu navode da je to područje do 1993. katastarski pripadalo općini Piran, odnosno mjesnoj zajednici Sečovlje i da je Hrvatska 1993. nezakonito uspostavila svoju katastarsku knjigu za spomenuto područje.

Slovenski mediji zadnjih nekoliko dana ponovo istaknutije pišu o navodnim incidentnim situacijama uz rijeke Dragonju i Muru, a slovenska tiskovna agencija STA prenijela je u srijedu izjavu Slovenske nacionalne stranke (SNS), koja je kod premijera Janeza Janše prosvjedovala zbog navodnih prijetnji slovenskim državljanima koji su ribarili na Muri. Predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič predložio je Janši da suspendira bilateralni sporazum o policijskoj suradnji s Hrvatskom i da pokrene inicijativu o međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se govorilo o granicama na moru i kopnu između država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Istarski župan Ivan Jakovčić i gradonačelnica Buja Lorella Limoncin Toth u utorak su održali konferenciju za novinare ispred nekadašnjeg izviđačkoga doma uz sam granični prijelaz Plovaniju, nedaleko od kuće kontroverznog Joška Jorasa, ističući da je to hrvatski teritorij gdje vrijede hrvatski zakoni. Time su, kako su istaknuli, željeli i osobno s najsjevernije točke Istarske županije poručiti slovenskoj javnosti i političarima da se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, gdje vrijede hrvatski zakoni te da slovenske vlasti nemaju ingerenciju za izdavanje građevinskih dozvola i kućnih brojeva za objekte na području RH.

Jakovčić je istaknuo namjeru Istarske županije i grada Buja da od Republike Hrvatske preuzmu taj objekt s okolišem te da ga urede za ekoturističke potrebe. Izrazio je nadu da će slovenski susjedi na tu inicijativu gledati dobronamjerno, u duhu zajedničke promocije turizma hrvatskoga i slovenskoga dijela Istre, pozvavši "sve prijatelje u Sloveniji da poštuju odluku Badinterove komisije o pitanju granica" i podsjetivši da "do međunarodne arbitraže crta sredine u Savudrijskoj vali razdjelnica je između hrvatskog i slovenskog mora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙