FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekinut petodnevni rast cijena europskih dionica

LONDON, FRANKFURT, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Izgledi za daljnjimpovećanjem kamatnih stopa u SAD-u i rast cijena nafte srušili su usrijedu europske burzovne indekse s najviše razine u zadnjih 40mjeseci i zaustavili njihovo petodnevno jačanje.
LONDON, FRANKFURT, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Izgledi za daljnjim povećanjem kamatnih stopa u SAD-u i rast cijena nafte srušili su u srijedu europske burzovne indekse s najviše razine u zadnjih 40 mjeseci i zaustavili njihovo petodnevno jačanje.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,6 posto, na 5.382 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 1,5 posto, spustivši se na 4.886 bodova.

Najveći gubitci zabilježeni su u sektoru osnovnih resursa, čije su dionice oslabile u prosjeku za 1,3 posto, pri čemu su se cijene bakra držale stabilno nakon što su ranije nakratko dosegnule rekordne razine.

"U sektoru koji je bilježio snažnu izvedbu do prije desetak dana mišljenja smo da opušteniji stav tržišta u pogledu nastavka gospodarskog rasta čini dionice nešto osjetljivijima na loše vijesti", kazala je Deutsche Bank u svojoj obavijesti.

Oslabile su i dionice proizvođača čelika Arcelora i Xstrate po dva posto. Dionice BHP Billitona pojeftinile su gotovo dva posto.

Cijene nafte premašile su 67 dolara zbog strahovanja od naleta još jednog uragana, Rite, koji je dostigao treću kategoriju opasnosti. Američke dionice našle su se pod pritiskom nakon što je američka središnja banka Fed u utorak podigla ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 3,75 posto, i signalizirala nova povećanja.

"To podupire stav naše brokerske kuće da će odbor Feda nastaviti podizati kamatne stope odmjerenim tempom tijekom idućih mjeseci", kazao je makroekonomski analitičar u Barclays Stock Brokersu, Jonathan Ashworth.

Na strani gubitnika bile su dionice Deutsche Bank, na gubitku od 2,5 posto, nakon što je JP Morgan snizio investicijski rejting njezinim dionicama u sklopu snižavanja rejtinga dionicama europskog sektora investicijskog bankarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je poslovanje na novoj najvišoj razini u zadnje četiri godine, na 13.196 bodova, ojačavši za 0,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙