FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački izborni rezultat pritišće većinu europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRANKFURT, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europske burze uponedjeljak su većinom zabilježile pad vrijednosti indeksa nakon štosu njemački izbori završili bez jasnog pobjednika, što će vjerojatnorezultirati stvaranjem velike koalicije i oslabiti izglede za reformomnajvećeg europskog gospodarstva.
LONDON,FRANKFURT, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europske burze u ponedjeljak su većinom zabilježile pad vrijednosti indeksa nakon što su njemački izbori završili bez jasnog pobjednika, što će vjerojatno rezultirati stvaranjem velike koalicije i oslabiti izglede za reformom najvećeg europskog gospodarstva.

Frankfurtski DAX indeks bio je do podneva na gubitku od 1,1 posto, spustivši se na 4.931 bod. Londonski Ftse indeks ojačao je pak 0,2 posto, dosegnuvši 5.418 bodova.

"Unatoč političkoj neizvjesnosti, većina njemačkih kompanija ne bi trebala trpjeti posljedice u dugom roku", kazao je analitičar Abn Amro Rolf Elgeti. "Što se tiče utjecaja na dobiti kompanija, izborni rezultat nije toliko važan koliko ga mnogi ulagači smatraju".

Najveći gubitnici na Frankfurtskoj burzi bile su energetske kompanije, kazao je analitičar Elgeti. Pritom su dionice RWE-a potonule 3,01 posto, a E.On-a za 2,95 posto.

"Treba shvatiti da ulaganje u njemačke dionice nije stvar političke situacije, već puno više onoga što će se dogoditi kompanijama, njihovim troškovima rada, restrukturiranju kompanija nasuprot restrukturiranju vlade," pojasnio je Elgeti.

Na strani gubitnika našla se dionica još jedne njemačke kompanije, poštanske tvrtke Deutsche Post, čije su dionice oslabile gotovo dva posto nakon što je objavila ponudu tešku 5,5 milijardi eura za kupnju britanske tvrtke Exel u pokušaju da postane vodećom svjetskom logističkom kompanijom.

Pored dionica Exela koje su na londonskom tržištu ojačale gotovo jedan posto, među tamošnjim dobitnicima još su se isticale rudarske kompanije, predvođene Xstratom, čije su dionice skočile 2,04 posto.

Tokijska burza u ponedjeljak nije radila zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙