FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 21. rujna

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 21. rujna.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 21. rujna.

OPATIJA - U sklopu 9. tradicionalnog godišnjeg okupljanja turističkih djelatnika, koje organiziraju Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska gospodarska komora, u Opatiji će se održati Hrvatski turistički forum s glavnom temom "Hrvatski turizam-tranzicija, sezonalnost, konkurentnost". Na forumu se očekuje više stotina turističkih profesionalaca te predstavnici hrvatske Vlade, koji će osim aktualnosti u hrvatskom turizmu razgovarati i o podtemi "Hrvatski turizam i porezna politika u 2006." (10 sati, Hotel Ambasador). Susreti završavaju tradicionalnom podjelom nagrada i priznanja "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku 2005", koje turističkim odredištima, tvrtkama i pojedincima devetu godinu za redom dodjeljuje HRT temeljem provedene akcije ocjenjivanja (21 sat, Hotel Kvarner).

PULA - U pulskom brodogradilištu "Uljanik" održat će se svečanost krštenja novog broda izgrađenog za rusku kompaniju "Mir" odnosno njezinu inozemnu kompaniju "Makhachkal Shipping" sa sjedištem na Malti. Riječ je o brodu namijenjenom prijevozu vagona dužine 154 i širine 17,5 metara koji može razvijati brzinu od 13,8 čvorova. To drugi brod iz serije od četiri ugovorena broda za istog naručitelja, a njegovom isporukom izvršit će se šesta od ukupno sedam planiranih primopredaja u ovoj godini u "Uljaniku". Svečanosti krštenja broda, kako je najavljeno, bit će nazočni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Državnog savjeta Republike Dagestan Magomedali Magomedovič (12 sati).

ZAGREB - Geoinformatička tvrtka Gisdata organizira konferenciju o geoinformatički zasnovanim rješenjima za unapređenje poslovanja državnog i privatnog sektora te o trendovima geoinformatičkih tehnologija. Ove godine posebno će biti prikazana iskustva hrvatskih korisnika i korisnika iz regije iz područja telekomunikacijske industrije. Također, bit će predstavljene geoinformatički bazirane aplikacije s područja planiranja i uređenja prostora, upravljanja gradovima i općinama, zemljištem, nekretninama, prirodnim resursima kao i mogućnosti gradnje internet geoportala za državnu upravu. Gisdata grupa posluje kroz sedam podružnica u sedam zemalja (Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija) (9 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Na kraju kolovoza u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 291.014 nezaposlenih, što je za 0,7 posto ili za 2.162 osobe manje u odnosu na prethodni mjesec, a za 2.828 osoba ili 1 posto manje nego u kolovozu 2004. godine. Kolovoz je šesti mjesec zaredom kako se bilježi smanjenje broja nezaposlenih. Po podacima iz Mjesečnog statističkog biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kolovozu 2005. priljev u registriranu nezaposlenost bio je manji od odljeva iz nezaposlenosti. Tako se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 16.030 osoba, što je 9,6 posto manje nego u istom mjesecu 2004. Istodobno je odljev iz evidencije iznosio 18.192 osoba ili 6 posto više nego istog mjeseca godine prije. Od toga je 9.059 osoba zaposlene prema ugovoru o radu (8,7 posto više nego u kolovozu 2004), dok su 9.133 osobe brisane iz evidencije zbog ostalih razloga.

ZAGREB - Građevinske tvrtke s 20 i više zaposlenih u prvih su šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj završile izgradnju 1.842 stana, što je za 12 posto ili 198 stanova više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Ukupna površina završenih stanova iznosi 114.545 kvadratnih metara, pa je prosječna veličina izgrađenog stana u prvom polugodištu 62,18 kvadratnih metara. Potkraj lipnja, građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih imala su u gradnji još 6.256 stanova. To je za 7,5 posto ili 439 stanova više nego u isto vrijeme prošle godine.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙