FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 9. rujna

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak,9. rujna.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 9. rujna.

ZAGREB - Hrvatski zavod za norme organizira skup na kojemu će predstaviti svoju djelatnost i strategiju razvoja normizacije u Hrvatskoj. Očekuje se sudjelovanje predstavnika više ministarstava koja se u svom području rada oslanjaju na Hrvatski zavod za norme, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i drugih. Osnovna djelatnost Hrvatskog zavoda za norme je priprema, prihvaćanje i izdavanje hrvatskih normi i drugih dokumenata s područja normizacije. Zavod će voditi registar hrvatskih normi, a također će pružati informacije o nacionalnim, europskim i međunarodnim normama (11 sati, Ulica grada Vukovara 78, istočni ulaz u veliku dvoranu).

DUBROVNIK - U organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u Dubrovniku će se održati 4. međunarodna konferencija o poticanju izvoza, na kojoj će domaći i strani stručnjaci razmijeniti iskustva i razmatrati nove mogućnosti hrvatskog izvoza. Konferencija će okupiti predstavnike domaćih i inozemnih financijskih ustanova i izvozno-kreditnih banaka te domaće gospodarstvenike, kao i predstavnike OECD-a, Bernske unije i dr. U sklopu konferencije HBOR će s ruskim bankama Vnesheconombankom te EXIMBANK of Russia potpisati Sporazum o suradnji. Također, u sklopu svog Programa kreditiranja izvoza okvirnim kreditnim linijama banaka inozemnih kupaca, HBOR će potpisati i Osnovni sporazum s Vnesheconombankom u iznosu od 25 milijuna eura (9 sati, Hotel Excelsior, Frana Supila 12).

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u kolovozu bile za 0,1 posto više nego u srpnju, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine bile više za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih osam mjeseci ove godine su pak cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile za 3,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U kolovozu ove godine u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene energije porasle su za 0,7 posto, cijene kapitalnih proizvoda te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda ostale na razini srpanjskih. Istodobno su cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije smanjene za 0,3 posto. Promatrano prema djelatnostima, najveći se rast cijena pri proizvođačima u kolovozu u odnosu na srpanj bilježi u proizvodnji naftnih derivata, za 3,1 posto.

ZAGREB - Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Hrvatskoj je u srpnju ove godine iznosila 554,57 milijuna kuna, što je za 22,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Od toga je otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosio 278,16 milijuna kuna i bio je manji za 29,2 posto nego u srpnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila 276,4 milijuna kuna, što predstavlja pad za 13,2 posto u odnosu na srpanj prošle godine. Statistički podaci pokazuju da u strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede najveći udio, od 31,7 posto, čine žitarice. Slijedi sirovo kravlje mlijeko sa udjelom od 16,8 posto, grubo obrađena drva 16,5 posto te žive svinje sa udjelom od 8,9 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙