FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC bi mogao ponuditi rezervu od dva milijuna barela za hitne slučaje

BEČ, 20. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ministri članica Organizacijezemalja-izvoznica nafte (OPEC) namjeravaju pokušati suzbiti visokecijene nafte obilnom ponudom sirove nafte na tržištu nakon izvješća onovoj tropskoj oluji koja prijeti Meksičkom zaljevu.
BEČ, 20. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ministri članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) namjeravaju pokušati suzbiti visoke cijene nafte obilnom ponudom sirove nafte na tržištu nakon izvješća o novoj tropskoj oluji koja prijeti Meksičkom zaljevu.

Očekuje se da će OPEC držati u rezervi dva milijuna barela sirove nafte za slučaj rasta potražnje dok će službena proizvodna kvota ostati na dosadašnjoj razini od 28 milijuna barela nafte dnevno, izjavio je u utorak predsjednik naftnog kartela, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

"Smatram da će se većina članica odlučiti za opciju od dva milijuna barela", kazao je novinarima.

"Smatram također da će s obzirom na približavanje novog uragana svi biti spremni pomoći tržištu", dodao je u osvrtu na vijesti o približavanju tropske oluje "Rita" Meksičkom zaljevu.

Opcija koju spominje šeik al-Fahd al-Sabah predviđa da OPEC drži u rezervi dva milijuna barela dnevno budući da je tržište po općoj ocjeni trenutno dobro opskrbljeno.

Druga opcija o kojoj su ministri članica OPEC-a raspravljali predviđala je podizanje službene kvote za 500 tisuća barela na ukupno 28,5 milijuna barela, što bi bila najviša razina od uspostave sustava 1987.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙