FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri OPEC-a razmatraju povećanje proizvodnje

BEČ, 19. rujna 2005. (Hina/AFP) - Naftni kartel OPEC razmotrit će uponedjeljak i utorak povećanje proizvodnje sirove nafte za 500.000barela dnevno ili zadržavanje važećih proizvodnih kvota na istojrazini uslijed visokih cijena za koje mnogi više okrivljuju nedostatakrafinerijskih kapaciteta nego nedostatnu ponudu sirove nafte.
BEČ, 19. rujna 2005. (Hina/AFP) - Naftni kartel OPEC razmotrit će u ponedjeljak i utorak povećanje proizvodnje sirove nafte za 500.000 barela dnevno ili zadržavanje važećih proizvodnih kvota na istoj razini uslijed visokih cijena za koje mnogi više okrivljuju nedostatak rafinerijskih kapaciteta nego nedostatnu ponudu sirove nafte.

Ministri za naftu 11 članica OPEC-a sastaju se u Beču kako bi istražili mogućnosti smanjivanja cijena nafte, koje iako su se spustile s rekordnih razina, utječu na gospodarstva diljem svijeta.

Predsjednik OPEC-a šeik Ahmad Fahd al-Sabah izjavio je novinarima na brifingu kasno u nedjelju da bi u sklopu prve opcije kartel mogao "povećati proizvodni plafon za 500.000 barela dnevno tako da bi ukupna dnevna proizvodnja bila 28,5 milijuna barela". Službena kvota od 28,5 milijuna barela dnevno bit će najviša otkad je OPEC definirao proizvodni plafon 1987.

Druga opcija, rekao je šeik Ahmad, uključuje zadržavanje proizvodnog plafona na 28 milijuna barela dnevno, no proizvođači će staviti na raspolaganje dodatna dva milijuna barela bude li potrebno.

Analitičari i članice OPEC-a ustvrdili su da su sadašnje visoke cijene nafte posljedica nedostatka kapaciteta za rafiniranje, pogoršanog štetama koje je uzrokovao uragan Katrina diljem Meksičkog zaljeva, a ne nedostatka sirove nafte.

Uz izuzetak Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, zemlje OPEC-a već proizvode naftu uz maksimalne kapacitete i iznad trenutne kvote.

OPEC, koji proizvodi 40 posto svjetske nafte, izrazio je zabrinutost u vezi s gospodarstvima u kojima su potrošači pogođeni oštrim rastom cijena naftnih proizvoda, ponajprije benzina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙