FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle uslijed približavanja nove oluje Meksičkom zaljevu

LONDON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak nakon prognoza da će tropska oluja Rita na putu u Meksičkizaljev ojačati u uragan i do kraja tjedna zaprijetiti rafinerijama iproizvodnji prirodnog plina u južnom dijelu savezne američke državeTeksas.
LONDON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon prognoza da će tropska oluja Rita na putu u Meksički zaljev ojačati u uragan i do kraja tjedna zaprijetiti rafinerijama i proizvodnji prirodnog plina u južnom dijelu savezne američke države Teksas.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 1,10 dolara na 64,10 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 1,03 dolara na 62,84 dolara.

"Očito je da oluja izaziva zabrinutost, sa stajališta oštećenja koja je prouzročila Katrina. Na pragu četvrtog tromjesečja pozornost će biti usredotočena na rafinerije. Ne može se govoriti o nestašici sirove nafte pa smatram da OPEC-ovo povećanje proizvodnje ovaj puta neće biti potrebno", kazao je Kevin Blemkin iz londonskog Man Financiala.

Pustošenje uragana Katarina uzrokovalo je zatvaranje najmanje osam rafinerija u Louisiani i Mississippiju a tropska oluja Rita bit će deveta po redu u Meksičkom zaljevu a u roku od jednog dana mogla bi prerasti u uragan, izvijestio je američki Državni centar za uragana sa sjedištem u Miamiju.

U Beču se istodobno održava redoviti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem bi trebala biti donesena odluka o eventualnom povećanju proizvodnje.

"Ne treba nam sirova nafta već rafinirani proizvodi. OPEC vjerojatno više ne može znatno povećati proizvodnju. U Saudijskoj Arabiji ostala je tek sirova nafta s visokim postotkom sumpora. Nema baš velike potražnje za tim proizvodom", kazao je Adam Sieminski iz Deutsche Bank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙