FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC po peti puta snizio procjenu o rastu potražnje za naftom u 2005.

PARIZ, 16. rujna 2005. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja-izvoznicanafte (OPEC) snizila je peti puta zaredom svoju procjenu o potražnjiza naftom u svijetu nakon što su se posljedice uragana Katrinanadovezale na usporeni gospodarski rast.
PARIZ, 16. rujna 2005. (Hina/AFP) - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je peti puta zaredom svoju procjenu o potražnji za naftom u svijetu nakon što su se posljedice uragana Katrina nadovezale na usporeni gospodarski rast.

Tako bi po najnovijoj procjeni stopa rasta potražnje trebala iznositi 1,7 posto u odnosu na 2004. i dosegnuti 83,5 milijuna barela dnevno.

U kolovozu je OPEC procijenio da će potrošnja nafte u svijetu u 2005. porasti za 1,9 posto i da će u prosjeku iznositi 83,6 milijuna barela dnevno.

Glavni su razlog najnovije revizije "niske stope rasta potražnje u prvoj polovini godine, posebno u SAD-u i Kini", ističe se u obrazloženju.

Organizacija je snizila i prognoze za 2006., ocijenivši da bi potražnja u toj godini mogla porasti za samo 1,8 posto.

Na potražnju bi mogao utjecati i uragan Katrina budući da se njegove posljedice "osjećati u vidu smanjenja gospodarske aktivnosti u SAD-u i rasta cijena naftnih proizvoda u svijetu".

"Procjenjuje se da će početni efekti smanjenja potrošnje iznositi oko 100 do 200 tisuća barela dnevno za tekući i sljedeći mjesec ali bi očekivani opsežni proces obnove koji će uslijediti mogao brzi preokrenuti ili u najmanju ruku smanjiti početno smanjenje potrošnje", napominje OPEC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙