FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Psihopati bi mogli biti dobri najbolji financijski trgovci

WASHINGTON, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Najbolji trgovci nasvjetskim tržištima dionicama mogu se slobodno opisati kao"funkcionalni psihopati" zbog nekih svojih obilježja, pokazali surezultati najnovijeg istraživanja provedenog u Sjedinjenim Državama.
WASHINGTON, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Najbolji trgovci na svjetskim tržištima dionicama mogu se slobodno opisati kao "funkcionalni psihopati" zbog nekih svojih obilježja, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u Sjedinjenim Državama.

Ekipa američkih znanstvenika otkrila je da su "emocionalno oštećene" osobe mnogo spremnije kockati se s visokim ulozima te da ljudi s oštećenjima mozga mogu donositi dobre financijske odluke, piše "The Times".

U ispitivanju o ponašanju ulagača, 41 ispitanik s normalnim kvocijentom inteligencije pozvan je da igra jednostavnu igru ulaganja. Petnaest ispitanika pretrpjelo je promjene na području mozga koje djeluje na emocije.

Rezultat je pokazao da su osobe koje su imale emocionalna oštećenja bolje igrale od onih bez oštećenja.

Znanstvenici su otkrili da emocije navode neke u skupini ispitanika da izbjegavaju opasnosti čak i kada su mogući dobici izgledniji od gubitaka, što je fenomen koji se stručno naziva kratkovidni gubitak averzije.

Jedan od znanstvenika, profesor neurologije sa Sveučilišta Iowa, Antione Bechara kazao je da bi se najbolje ulagače na tržištu dionicima moglo slobodno zvati "funkcionalnim psihopatima". Njegov suradnik na istraživanju Baba Shiv s Visoke poslovne škole Stanford kazao je da mnogi šefovi tvrtki kao i vrhunski odvjetnici dijele isto obilježje.

"Naravno, postoje okolnosti u kojima bi prirodni emocionalni odgovor trebao biti urođen tako da namjerna i potencijalno mudrija odluka može biti donesena", tvrde autori istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙