FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šveđani otkrili novi virus koji izaziva respiratorne infekcije

WASHINGTON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Švedski znanstveniciobjavili su ovoga tjedna da su otkrili dosad nepoznati virus koji možeizazvati ozbiljne infekcije dišnog sustava kod djece.
WASHINGTON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Švedski znanstvenici objavili su ovoga tjedna da su otkrili dosad nepoznati virus koji može izazvati ozbiljne infekcije dišnog sustava kod djece.

Virus su nazvali ljudskim bocavirusom i najavili da će započeti sustavnu potragu za svim virusima koji izazivaju respiratorne infekcije.

U znanstvenom istraživanju, objavljenom u ovotjednom broju časopisa američke Nacionalne akademije znanosti ističe se koliko malo liječnici znaju o uzročnicima većine respiratornih infekcija.

Takva teza potvrđena je i istraživanjem tima kalifornijskih znanstvenika koji su tek kod 40 posto pacijenata otkrili vrstu virusa koja ih je zarazila.

U oba istraživanja zaključeno je da bi brzo testiranje na viruse moglo biti korisno u dijagnostici i liječenju respiratornih bolesti.

Mogućnost ranog testiranja u cilju otkrivanja uzročnika bolesti može biti od životnog značenja jer se lijekovi protiv virusa moraju davati što ranije po izbijanju bolesti kako bi se spriječio ozbiljan tijek bolesti, primjerice gripe.

Švedsko istraživanje na uzorku od 540 djece koja su ležala na pedijatrijskim odjelima pokazalo je da je novi bocavirus uzrokovao 17 slučajeva respiratorne infekcije.

"Upale donjeg dijela dišnog sustava vodeći su razlog hospitalizacije mlađe djece. Samo u Sjedinjenim Državama godišnje u bolnici zbog toga završi 250,000 djece", navodi se u istraživanju tima Tobiasa Allandera iz stockholmskog Karolinska Instituta.

"Najvažniji virusni uzročnik u ovoj skupini je respiratorni sincicijski virus (RSV). Drugi važni agensi su virusi influence, parainfluence, adenovirusi, rhinovirusi, coronavirusi i ljudski metapneumovirus." Znanstvenici ističu da se u 12 do 39 posto ozbiljnih infekcija uzročnici nikad se ne otkriju.

U kalifornijskom istraživanju, Janice Louie iz ministarstva zdravstva i Lawrence Drew s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu ispitivali su pacijente koji su se javljali sa simptomima nalik gripi uključivši nespecifične respiratorne infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, akutnog bronhitisa, upala sinusa i upale pluća.

Oni su uspjeli izolirati virus u tek 103 pacijenta odnosno 39 posto ispitanih. Radilo se o virusu influence tip A ili B kod 54 pacijenta, picornavirusu kod 28, RSV kod 12, ljudskom metapneumovirusu u četiri slučaja i ljudskom coronavirusu OC43 kod dva pacijenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙