FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajam Svjetske banke za Projekt znanosti i tehnologije

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Sporazum o zajmu Svjetske banke uiznosu od 31 milijun eura za Projekt znanosti i tehnologije potpisalisu u petak u Zagrebu regionalni direktor Svjetske banske za Hrvatsku,Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth i ministar financija Ivan Šuker.
ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Sporazum o zajmu Svjetske banke u iznosu od 31 milijun eura za Projekt znanosti i tehnologije potpisali su u petak u Zagrebu regionalni direktor Svjetske banske za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth i ministar financija Ivan Šuker.

Glavni cilj Sporazuma o zajmu jest pomoći jačanju i restrukturiranju odabranih hrvatskih institucija za istraživanje i razvoj, a najveći dio sredstava - 16,8 milijuna eura bit će utrošeno za unaprjeđenje tehnoloških sposobnosti hrvatskih tvrtki, 10,5 milijuna eura za restrukturiranje institucija za istraživanje i razvoj dok će za uspostavu Fonda jedinstva kroz znanje kako bi se hrvatska znanstvena dijaspora angažirala u razvoju Hrvatskoga nacionalnog sustava inovacija biti izdvojeno 3,7 milijuna eura.

Preustroj hrvatskih znanstveno-istraživačkih institucija jedna je od glavnih komponenti Projekta, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac rekavši da će dio sredstva odmah dobiti Brodarski institut u Zagrebu zbog njegove jasne strategije tehnološkoga razvoja, dok će se druge institucije, među kojima je i Institut Ruđer Bošković, sukcesivno uključivati.

Projekt će obuhvatiti i unaprjeđivanje Poslovno-inovacijskoga centra Hrvatske - BICRO kako bi se omogućio široki spektar usluga tehnološke potpore hrvatskim tvrtkama čije se poslovanje temelji na privatnom znanju.

Regionalni direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth podsjetio je da je "trebalo dosta vremena da se stigne do cilja, ali da se do njega ipak stiglo" istaknuvši da je Svjetskoj banci bio privilegij što se može uključiti u unaprjeđivanje hrvatskoga inovacijskog sustava.

Jer, smatra Seth, Hrvatska ima znanstvenike s velikim potencijalom kojima će korištenje zajma dati priliku da svoje sposobnosti iskažu i na međunarodnome tržištu.

Za ministra Šukera, danas potpisani Sporazum potvrđuje da je Svjetska banka prepoznala strukturalne reforme koje provodi hrvatska Vlada.

Šuker je istaknuo da je riječ o kreditu koji pripada među najpovoljnije koji se mogu dobiti na međunarodnome tržištu, dodavši da je planirano trajanje projekta četiri godine, rok za otplatu kredita je deset godina s počekom od pet godina. Ministar financija vjeruje da će se kredit jednim dijelom vraćati iz istraživačkih projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙