FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 20. rujna

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 20. rujna.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 20. rujna.

ZAGREB - Hrvatska vlada i Svjetska banka potpisat će ugovor za prvi Programski zajam za prilagodbu (PAL1) vrijedan 150 milijuna eura. Također će biti održana prezentacija ciljeva PAL zajma i njegovog utjecaja na hrvatsko gospodarstvo. Prezentaciju će održati ministar financija Ivan Šuker koji će s hrvatske strane potpisati ugovor, dok će u ime Svjetske banke ugovor potpisati direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku Anand Seth. Također će predstavnici ministarstva zdravstva, pravosuđa i mora, turizma, prometa i razvitka, kao i Hrvatskog fonda za privatizaciju te Središnjeg državnog ureda za upravu predstaviti reforme u svojim sektorima. (10 sati, Velika dvorana Ministarstva financija, Katančićeva 5).

ZAGREB - Hrvatski ministar mora, turizma, promet i razvitka Božidar Kalmeta sastat će se s bosanskohercegovačkim ministrom komunikacija i transporta Brankom Dokićem s kojim će razgovarati, između ostalog, o aktivnostima na koridoru Vc (od Budimpešte preko Osijeka i Sarajeva do Ploča), južnoj spojnoj točki na koridoru Vc, usaglašavanju položaja Jadransko-jonske autoceste kroz Hrvatsku i BiH, izgradnji mosta kopno-Pelješac, pitanjima plovidbe rijekom Savom. (12.30 sati, izjave za novinare u zgradi ministarstva u Nazorovoj 61).

ZAGREB - Čelnici Hrvatskog seljačkog saveza govorit će na konferenciji za novinare o aktualnom stanju u poljoprivredi i otežanoj jesenskoj žetvi (13 sati, Zvonimirova ulica 17/III).

RIJEKA - Svečano otvaranje 15. Međunarodnog sajma automobila, motocikala i opreme "Auto 2005." i 7. Izložbe auto-moto inovacija na kojima će od 20. do 25. rujna izlagati više desetaka izlagača, poznatih svjetskih proizvođača putničkih i gospodarskih vozila i inovatora. Hrvatskom tržištu prvi će put biti predstavljen ekskluzivni model američkog automobila Dodge, noviteti Mercedes-Benza, Seata, Suzukija i Mazde. Na izložbi inovacija predstavit će se 25 inovatora iz 6 županija s 29 inovacija. Organizatori sajma su Riječki sajam i Hrvatski autoklub Zagreb. Po podacima iz Riječkog sajma u prvih 6 mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prodano 36.213 vozila, a u ovoj godini očekuje se prodaja od oko 75.000 vozila. (Putnička obala, u 11 sati)

RIJEKA - Sporazum o razvojno-tehničkoj suradnji u gospodarenju autocestom Rijeka - Zagreb potpisat će predstavnici Autoceste Rijeka -Zagreb d.d. i riječkog Građevinskog fakulteta. Sporazumom se predviđaju znanstveno-razvojna suradnja i aplikativna istraživanja u području izvođenja, održavanja i gospodarenja infrastrukturom autoceste s ciljem postizanja održive sigurnosti prometovanja i zaštite okoliša (Gat Karoline Riječke, Sajam automobila, paviljon B, u 12, 30 sati).

ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju izdano 1.029 građevnih dozvola, što je za 7,6 posto manje u odnosu na srpanj 2004. godine i 11,9 posto manje prema lipnju ove godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Prema izdanim građevnim dozvolama u srpnju, predviđena je gradnja 1.628 stanova s prosječnom površinom od 88,2 četvorna metra. U prvih sedam mjeseci ove godine, pak, ukupno je izdano 7.494 građevne dozvole, što je za 93 dozvole više od istog prošlogodišnjeg razdoblja. Ukupna vrijednost radova predviđena građevnim dozvolama izdanima u prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 12,58 milijardi kuna, što je za oko 1 posto posto manje nego po dozvolama izdanim u istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, ponuda jabuka na tržištu u posljednja dva, tri tjedna je osrednja, a cijene jabuka na veletržnicama nisu se značajnije mijenjale, no niže su nego lani, za nekih desetak posto. Tako su se u tjednu do 11. rujna jabuke na valetržnicama prodavale po cijeni od 3 do 10 kuna za kilogram, ovisno o sorti i kakvoći. Istodobno su cijene jabuka na tržnicama u prosjeku za 60 posto više nego na veletržnicama, dok je u prošloj godini ta razlika bila znano manja i iznosila je 22 posto. Cijene rajčica u posljednja tri tjedna pak u rastućem su trendu i osjetno su više nego lani. Na veletržnicama su cijene u prosjeku više za 103 posto, a na tržnicama za 67 posto u odnosu na prošlu godinu.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙