FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH podržava nove institucije UN-a za ljudska prava i demokraciju

NEW YORK,19. rujna(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović podržala je uponedjeljak u New Yorku osnivanje Vijeća za ljudska prava iDemokratskog fonda Ujedinjenih naroda, obećavši aktivnu potporuHrvatske u njihovim nastojanjima da ojačaju ljudska prava idemokraciju u svijetu.
NEW YORK,19. rujna(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović podržala je u ponedjeljak u New Yorku osnivanje Vijeća za ljudska prava i Demokratskog fonda Ujedinjenih naroda, obećavši aktivnu potporu Hrvatske u njihovim nastojanjima da ojačaju ljudska prava i demokraciju u svijetu.

"Pozdravljamo odluku da se osnuje Vijeće za ljudska prava UN-a, što smatramo jačanjem mehanizma za zaštitu ljudskih prava, kao i odlučnost da se ojača Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava", rekla je Grabar-Kitarović na ministarskom sastanku Zajednice demokracija održanog uz 60. zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Svjetski čelnici su na summitu UN-a prošloga tjedna u okviru reformi svjetske organizacije podržali osnivanje Vijeća za ljudska prava UN-a koje bi trebalo zamijeniti diskreditirano Povjerenstvo za ljudska prava iz Ženeve.

Grabar-Kitarović je obećala punu potporu Hrvatske uspostavljanju Vijeća za čije osnivanje UN tek treba odrediti kriterije.

Ministrica Grabar-Kitarović je također izrazila zadovoljstvo uspostavom UN-ova Demokratskog fonda - dobrovoljnog fonda koji bi trebao pružati pomoć zemljama u jačanju demokratskih institucija. Rekla da je Hrvatska već dala financijski doprinos fondu te da je spremna ponuditi svoje iskustvo i znanje u aktivnoj potpori njegovu radu.

Hrvatska ministrica je, sudjelujući na sastanku Zajednice demokracija, kazala kako treba ojačati njegovu ulogu u UN-u jer vlade koje žele uspostaviti i ojačati demokraciju u svojim zemljama zaslužuju pomoć.

Zajednica demokracija je pokret koji je na inicijativu Sjedinjenih Država i još devet zemalja osnovan u Varšavi 2000. sa zadaćom da promiče demokraciju u svijetu. Pokretu, koji broji 125 članica, pripada i Hrvatska.

Ministrice vanjskih poslova koje sudjeluju u radu Opće skupštine, uključujući i hrvatsku, uputile su u ponedjeljak pismo glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu tražeći da u sastavu i radu novouspostavljene Komisije za izgradnju mira UN-a ravnopravno budu zastupljene i žene.

Grabar-Kitarović je u nedjelju na večeri, koju je za ministrice priredila švedska šefica diplomacije Laila Freivalds, ponudila aktivnu ulogu Hrvatske i hrvatska iskustva u radu Komisije koja bi trebala pomagati obnovu u zemljama nakon sukoba.

Grabar-Kitarović je u ponedjeljak sudjelovala na ručku koji je za ministre zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) priredio slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan.

Na skupu je istaknuto očekivanje da će Hrvatska uskoro započeti pristupne pregovore s Europskom unijom.

Ministri su načelno dogovorili susret premijera i ministara gospodarstva članica SEI-ja i razgovarali o jačanju dobrosusjedskih odnosa u središnjoj i istočnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙