FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Orićevoj obrani odobren dulji rok i više svjedoka

DEN HAAG/ZAGREB, 24. kolovoza 2005.(Hina) - Na haškom suđenju ratnomzapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću, u srijedu je najavljenoda bi dokazni postupak obrane trebao biti dovršen u siječnju 2006.,nakon što je Žalbeno vijeće za dvije trećine povećalo rok za izvođenjedokaza i broj svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB, 24. kolovoza 2005.(Hina) - Na haškom suđenju ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću, u srijedu je najavljeno da bi dokazni postupak obrane trebao biti dovršen u siječnju 2006., nakon što je Žalbeno vijeće za dvije trećine povećalo rok za izvođenje dokaza i broj svjedoka.

Na temelju naloga Žalbenog vijeća, suci su za dokazni postupak obrane odobrili 16 umjesto devet tjedana te proširili popis svjedoka s 30 na 51.

Orićevi branitelji, Vasvija Vidović i John Jones, počeli su s izvođenjem dokaza prije ljetne stanke u radu Haškog suda (ICTY), no podnijeli su žalbu na odobreno vrijeme i svjedoke, pa je nakon prihvaćanja njihove žalbe danas postupak nastavljen.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius procjenio je da bi presuda u postupku protiv Orića trebala biti izrečena u lipnju 2006.

Oriću se sudi zbog ratnih zločina počinjenih u napadima na srpska sela u okolici Srebrenice tijekom 1992. i 1993. godine.

Svjedokinja obrane Kada Hotić danas je u sudnici ispričala kako je u Srebrenici u to vrijeme vladala glad, koja je nagnala civile da upadaju u srpska sela u potrazi sa hranom.

Skupine civila, koje su nazivali "torbari", u pohode za hranom najčešće su išli prateći akcije snaga Armije BiH, ali su znali i sami upadati u srpska sela, kazala je.

"Nitko nije mogao spriječiti tisuće gladnih ljudi da traže hranu", rekla je Hotić, navodeći kako je i sama 20-ak puta sudjelovala u tim pohodima. Opisala je upade Armije BiH u sela Fakovići, Bjelovac i Kravica u listopadu i studenom 1992., koje je pratila kao civil.

Svjedokinja Kada Hotić je potpredsjednica Pokreta majki Srebrenice i Žepe, kojoj su u srpnju 1995. ubijeni sin, muž i dva brata.

Orića (38) se po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti tereti u šest točaka za bezobzirno razaranja naselja, pljačku javne i privatne imovine, ubojstva i okrutno postupanje prema civilima.

Od svibnja 1992. do veljače 1993. snage Armije BiH su razorile, spalile i opljačake najmanje 50 srpskih sela i zaseoka u općinama Srebrenica, Skelani i Bratunac, nakon čega je iz tog područja izbjeglo na tisuće Srba, navodi se u optužnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙