FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan srca posvećen je prekomjernoj težini

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Zdrava tjelesna težina i zdrav obliktijela za zdravo srce, geslo je ovogodišnjeg Svjetkog dana srca, kojise u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva (HKD) obilježava unedjelju, 25. rujna, na Trgu bana Jelačića.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Zdrava tjelesna težina i zdrav oblik tijela za zdravo srce, geslo je ovogodišnjeg Svjetkog dana srca, koji se u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva (HKD) obilježava u nedjelju, 25. rujna, na Trgu bana Jelačića.

Od bolesti srca i krvnih žila umire svaka druga osoba u zemljama zapadne civilizacije, a u Hrvatskoj te bolesti predstavljaju "ubojicu broj jedan" te su najvažniji medicinski i općedruštveni problem, istaknuo je predsjednik HKD-a Davor Miličić na današnjoj konferenciji za novinare na Medicinskom fakultetu.

Stručnjaci upozoravanju da je u Hrvatskoj smrtnost od srčanih bolesti među najvišima u svijetu, a i dalje raste, dok je u većini razvijenih zemalja smrtnost u posljednjih 20-ak godina u opadanju.

Ove godine Dan srca posvećen je pretilosti - posebice trbušnoj pretilosti koja je, kako su pokazala nedavna istraživanja, jedan od glavnih čimbenika kardiovaskularnog rizika.

Najnovija međunarodna studija "Interheart" provedena u 52 zemlje, pokazala je da, osim već poznatih rizičnih čimbenika - pušenja, masnoća i šećera u krvi te visokog tlaka, na pojavu srčanih bolesti znatno utječu stres, depresija i abdominalna debljina, istaknuo je dopredsjednik HKD-a Mijo Bergovec.

Tako se u žena rizičnim smatra promjer struka od 80 i više centimetara, a u muškaraca promjer struka od 94 centimetra naviše.

Na temelju studije svjetski stručnjaci također su ocijenili da dnevno uzimanje manjih količina alkohola, poput 1,5 decilitara vina i 4-5 decilitara piva, uz dopuštenje liječnika, može biti značajan zaštitni čimbenik od srčanih bolesti.

Glavne su preporuke studije da u sprečavanju srčanih bolesti najviše pomažu fizička aktivnost, odnosno kretanje, uzimanje dosta voća i povrća te malih količina alkohola, uz odobrenje liječnika.

Epidemiološki podaci govore da je lani u ukupnom broju umrlih 50 posto umrlo od bolesti srca, a uspoređujući kretanje smrtnosti u posljednjih 10 godina vidljivo je da smrtnost raste od 70-te godine života, istaknula je Vlasta Hrabak Žerjavić iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Također je vidljivo da pojava srčanih bolesti raste u žena, najčešće kod žena iznad 50-te godine života. Na temelju usporednih podataka vidljivo je da žene obolijevaju rjeđe, ali je ishod njihove bolesti teži jer se liječniku obraćaju u kasnijoj fazi bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙