FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posljedice psiholoških trauma moguće i 30 godina nakon ratovanja

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Vojnici koji su pretrpjelipsihološke traume mogu i 30 godina nakon rata osjećati fizičkeposljedice na zdravlje, pokazuje novo istraživanje koje je izniomagazin New Scientist, a objavio internetski portal Plivazdravlje.hr.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Vojnici koji su pretrpjeli psihološke traume mogu i 30 godina nakon rata osjećati fizičke posljedice na zdravlje, pokazuje novo istraživanje koje je iznio magazin New Scientist, a objavio internetski portal Plivazdravlje.hr.

New Scientist objavio je rezultate istraživanja znanstvenika s New York Academy of Medicine u kojemu je praćeno zdravlje 18.000 američkih vojnika koji su sudjelovali u ratu u Vijetnamu.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su patili od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) imali, u odnosu na ostale ratne veterane, puno veće izglede da ća patiti od bolesti srca ili oboljeti od raka.

U istraživanju nisu utvrđeni uzroci tome, no znanstvenici pretpostavljaju da se radi o učinku povišene razine hormona stresa.

Ranije istraživanje izraelskih znanstvenika sa sveučilišta u Tel Avivu pokazalo je da vojnici koji su 1982. sudjelovali u ratu u Libanonu imaju dvostruko veći rizik za pojavu visokog krvnog tlaka i dijabetesa te pet puta veći rizik za bolesti srca i kronične glavobolje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙