FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapina: okrugli stol o kajkavskom narječju

KRAPINA, 6. rujna 2005. (Hina) - Kajkavskim i čakavskim narječjemtrebalo bi razmjerno obogatiti standardni književni jezik, a tuđicetreba isključiti iz hrvatskog jer su nepotrebne, ocijenjeno je nadanašnjem okruglom stolu o kajkavskom narječju u krapinskom Pučkomotvorenom učilištu.
KRAPINA, 6. rujna 2005. (Hina) - Kajkavskim i čakavskim narječjem trebalo bi razmjerno obogatiti standardni književni jezik, a tuđice treba isključiti iz hrvatskog jer su nepotrebne, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu o kajkavskom narječju u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu.

Potrebno je probiti i medijsku blokadu i sustavna omalovažavanja i zatiranja kajkavskog, jer je naše narječje jedno od najvrjednijih bogatstava hrvatskog naroda, kazao je Rajko Fureš, ravnatelj udruge "Muži zagorskog srca", otvarajući okrugli stol "Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća", koji se održao u sklopu Tjedna kajkavske kulture "Krapina 2005.".

Na okruglom stolu - znanstvenom kolokviju, koji je uz "Muže zagorskog srca" suorganiziralo Društvo za kajkavsko kulturno stavralaštvo - izlagalo je 18 uglednih hrvatskih jezikoslovaca.

Tri osnovne tematske cjeline o kojima se raspravljalo na skupu bile su globalizacija, povijest kajkavskog jezika i književnosti te standardni kajkavski jezik.

Tako se moglo čuti da su i veliki jezici ugroženi engleskim, a kamoli ne mali idiomi poput kajkavskog, koji će, ako se na neki načn ne populariziraju i ne približe ljudima, također vrlo brzo biti zatrti.

Pokrovitelj okruglog stola o kajkavskom jeziku bilo je Ministarstvo kulture, koje je na skupu predstavljala pomoćnica ministra Goranka Horjan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙