FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Pleternici proglašeno svetište Gospe od suza

PLETERNICA, , 31. kolovoza 2005. (Hina) - Župna crkva sv. Nikole uPleternici večeras je proglašena svetištem Gospe od suza na svečanomeuharistijskom slavlju, u kojem je sudjelovalo više od 30 tisućavjernika.
PLETERNICA, , 31. kolovoza 2005. (Hina) - Župna crkva sv. Nikole u Pleternici večeras je proglašena svetištem Gospe od suza na svečanom euharistijskom slavlju, u kojem je sudjelovalo više od 30 tisuća vjernika.

Službeno proglašenje jedinog svetišta Gospe od suza u Hrvatskoj održano je na završetku svetkovine, devetnice Gospe od suza u Pleternici, a u povodu 50-obljetnice tamošnjeg štovanja Gospe od suza.

Na euharistijskom slavlju požeški biskup Antun Škvorčević je podsjetio na čudesan događaj davne 1953. godine u Siracusi kada su iz reljefa Bezgrješnoga Srca Marijina, izrađenog u gipsu, potekle suze.

Samo dvije godine poslije, pleternički župnik Ljudevit Petrak je, ponukan teškim vremenima, uveo pobožnost Gospi od suza u trajanju devet dana. Sve od tada do danas, na devetnicama u Pleternici svake godine se okuplja iznimno velik broj vjernika i hodočasnika, koji se tu po zagovoru Gospe od suza mole za duhovno i tjelesno zdravlje.

Upravo odgovarajući na želje mnogobrojnih hodočasnika požeški biskup je, uz 50-obljetnicu štovanja Gospe od suza, večeras župnu crkvu sv. Nikole proglasio svetištem.

Svečanom euharistijskom slavlju uz mnogobrojne vjernike i predstavnike Požeško-slavonske županije bili su nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, te ministri Petar Čobanković i Berislav Rončević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙