FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Statini smanjuju ranu smrtnost nakon infarkta za 50 posto?

WASHINGTON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Davanje statina osobamaodmah nakon što su pretrpile infarkt smanjuje smrtnost za 50 posto,objavili su u ponedjeljak američki znanstvenici.
WASHINGTON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Davanje statina osobama odmah nakon što su pretrpile infarkt smanjuje smrtnost za 50 posto, objavili su u ponedjeljak američki znanstvenici.

Statini se prepisuju radi smanjivanja kolesterola u krvi te u dugoročnoj prevenciji moždanih udara i infarkta, no novo istraživanje pokazuje da bi se lijek mogao pridružiti aspirinu kao jedan od preparata koji se daju odmah nakon srčanog udara.

"Znamo da je dugoročna terapija statinom korisna, no ovo istraživanje pruža dosad najsnažnije kliničke dokaze koji podupiru tezu o kardioprotektivnom učinku statina primjenjenog odmah nakon infarkta,", kaže kardiolog Gregg Fonarow s kalifornijskog sveučilišta iz Los Angelesa, koji je vodio istraživanje.

Obzirom da se statini rutinski propisuju pacijentima koji su pretrpjeli infarkt, i to pred njihov odlazak iz bolnice, bilo bi relativno jednostavno dati ga odmah po dolasku u koronarnu jedinicu", kazao je Fonarow.

Njegov tim proučio je liječničke nalaze 170 tisuća pacijenata koji su pretrpjeli infarkt.

Po tom istraživanju pacijenti koji su dobili statin čak i prije hospitalizacije, ili unutar 24 sata od infarkta imali su 54 posto manji rizik smrtnosti u bolnici od onih koji nisu bili na terapiji statinima, izvijestili su znanstvenici u rujanskom broju stručnog časopisa American Journal of Cardiology.

Pacijenti, koji do dolaska u bolnicu nisu dobijali statine a njima su tretirani unutar 24 sata od hospitalizacije imali su 58 posto manje izglede da umru, pokazalo je istraživanje.

"Bili smo iznenađeni time što je terapija statinima, davanim odmah nakon infarkta, pokazala tako zapanjujući učinak". "Također smo utvrdili da je lijek pružio dodatnu zaštitu od komplikacija", poput zastoja srca, kardiogenog šoka, rupture srca ili ventrikularne fibrilacije.

Istraživanje je financirala kompanija Genentech Inc. koja trenutno ne proizvodi statine. Fonarow je radio već nekoliko istraživanja za farmaceutske kompanije koje proizvode statine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙