FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Šešelj porekao vlastite izjave protiv Miloševića

DEN HAAG/ZAGREB,16. rujna 2005.(Hina) - Čelnik srpskih radikala ihaški optuženik Vojislav Šešelj, u petak je, na kraju četvrtog tjednasvog svjedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom(ICTY), proglasio lažima sve svoje nekadašnje izjave protiv optuženog,koje je zadnjih dana citirao tužitelj Geoffrey Nice.
DEN HAAG/ZAGREB,16. rujna 2005.(Hina) - Čelnik srpskih radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj, u petak je, na kraju četvrtog tjedna svog svjedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), proglasio lažima sve svoje nekadašnje izjave protiv optuženog, koje je zadnjih dana citirao tužitelj Geoffrey Nice.

"Ništa nije točno od onoga što je spominjao gospodin Nice", odgovorio je Šešelj na pitanje Miloševića o točnosti svjedokovih kritika na račun njega i njegove supruge Mire Marković.

Šešelj je ponavljao da je Miloševića kao predsjednika Srbije napadao u žaru političkog sukobljavanja, izazivajući režim da ga zatvori, što mu je često i uspijevalo, po nekoliko mjeseci.

Tijekom dodatnog ispitivanja Milošević je tražio od Šešelja da opovrgne neke od svojih izjava koje potvrđuju navode optužnice, što je kontroverzni svjedok obrane i činio.

Među ostalim je negirao da su "Crvene beretke" bile paravojna jedinica Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) koja je operirala na ratištima u Hrvatskoj i BiH sve do 1996.; da su vlasti Srbije znale za masovne pokolje u Srebrenici, i drugo, citirajući pritom izvatke iz svojih 20 knjiga.

Među ostalim je citirao i svoju knjigu u kojoj se planiranje pokolja u Srebrenici pripisuje francuskoj tajnoj službi a same likvidacije francuskim plaćenicima iz 10. diverzantskog odreda vojske RS.

S dodatnim ispitivanjem Šešelja, čelnika najjače oporbene stranke u Srbiji, bivši jugoslavenski predsjednik nastavlja idući utorak.

Miloševiću se u Haagu sudi od veljače 2002. za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, dok Šešelj od 2003. čeka početak suđenja za ratne zločine protiv nesrba u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙