FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj iskoristio Šešelja za dokaze protiv Miloševića

DEN HAAG/ZAGREB,7. rujna(Hina) - Na suđenju Slobodanu Miloševiću predHaškim sudom (ICTY), u srijedu je tužitelj u sudnici prikazao izjavusvjedoka obrane Vojislava Šešelja za BBC iz 1995., u kojoj onpotvrđuje da je Milošević 1991. slao "Crvene beretke" MUP-a Srbije idobrovoljce SRS-a u Hrvatsku, a od 1992. i u BiH.
DEN HAAG/ZAGREB,7. rujna(Hina) - Na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je tužitelj u sudnici prikazao izjavu svjedoka obrane Vojislava Šešelja za BBC iz 1995., u kojoj on potvrđuje da je Milošević 1991. slao "Crvene beretke" MUP-a Srbije i dobrovoljce SRS-a u Hrvatsku, a od 1992. i u BiH.

Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) je za dokumentarac BBC-a "Smrt Jugoslavije" 1995. kazao da su dobrovoljci SRS-a odlazili u istočnu Slavoniju već u proljeće 1991., pohvalivši se njihovom pobjedom u Borovom Selu 2. svibnja.

"Dobili smo oružje od Miloševićeve policije... apsolutno s Miloševićevim znanjem. Ključni ljudi s kojima smo u policiji surađivali bili su Radmilo Bogdanović (ministar), Mihalj Kertes i Franko Simatović Frenki, zapovjednik 'Crvenih beretki'... U glavnom stožeru JNA to je bio general Domazetović", kazao je Šešelj BBC-u.

Šešelj, koji već četvrti tjedan svjedoči na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku, rekao je sucima da je lagao BBC-a u okviru tadašnje kampanje SRS-a protiv Miloševića.

Tužitelj Geoffrey Nice je naglasio kako je Šešelj potvrdio da su "Crvene beretke" - specijalne postrojbe Službe državne sigurnosti Srbije pod vodstvom Simatovića, ratovale u Hrvatskoj 1991.

Svjedok je to pokušao negirati podatkom da su "Crvene beretke" osnovane 1996., te navodeći kako je mislio na istoimenu postrojbu koju je u Kninu formirao "kapetan Dragan" i slično, no Nice je nastavio teretiti Miloševića izjavama njegovog svjedoka.

"Krajem 1991. Milošević je preuzeo apsolutnu kontrolu nad JNA. Zatim je usvojen novi ustav SRJ i on je postao čovjek koji vlada nad svime, koji o svemu odlučuje", kazao je Šešelj u izjavi za BBC, potvrđujući neke od ključnih navoda iz optužnice.

Tužitelj je citirao i Šešeljevu izjavu da je "Zvornička operacija u travnju 1992. dugo planirana u Beogradu, da je bila dobro organizirana i izvedena, te da su najbolje jedinice u njoj došle iz Srbije - Crvene beretke, Arkanovi Tigrovi, i dobrovoljci SRS-a pod vodstvom četničkog vojvode Cvetinovića".

Nice je Šešelja okarakterizirao kao "opasnog i zlog čovjeka" koji je pridonio izazivanju rata u bivšoj Jugoslaviji, šireći strah među Srbima sotoniziranjem Hrvata i Muslimana.

Citirajući Šešeljeve govore iz 1991. tužitelj je kazao da je svjedok stvarao uvjete za nasilje šireći mržnju i pozivajući na osvetu za zločine nad Srbima u II. svjetskom ratu.

Citirajući Šešeljeve izjave o "ustaškim hordama koje napadaju srpska sela", Nice je rekao da su se one odnosile na cijeli hrvatski narod. Šešelj je objasnio kako je većina Hrvata tada bila "pristašama ustaškog Tuđmanovog režima", a u Hrvatskoj je vladala "ustaška histerija".

Šešelj je uzvratio nizom osobnih uvreda na račun tužitelja, rekavši da je "najpokvareniji čovjek u Haškom sudu", "podmukao i nadobudan".

"Nisam rekao da ste glupi, ali niste ni naročito pametni", kazao je tužitelju, zaradivši niz opomena predsjedavajućeg suca.

Šešeljevo svjedočenje nastavlja se idućeg utorka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙