FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Šešelj potvrdio da je tražio retorziju nad Hrvatima u Srbiji

DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Čelnik srpskih radikala i haškioptuženik Vojislav Šešelj u četvrtak je kao svjedok obrane na suđenjubivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću potvrdio da je1991. zagovarao protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.
DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Čelnik srpskih radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj u četvrtak je kao svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću potvrdio da je 1991. zagovarao protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Svjedočeći pred Haškim sudom (ICTY), Šešelj je potvrdio da se 1991. zalagao za retorziju, odnosno osvetu nad Hrvatima u Srbiji za proterivanje Srba iz Hrvatske.

"Retorzija znači odmazda - ako je Tuđman protjerao Srbe, Srbija treba protjerati Hrvate", kazao je Šešelj.

Ustvrdio je kako se on pritom zalagao za "civiliziranu razmjenu stanovništva", ali i da je ona bila manje civilizirana od željene.

"Zalagali smo se da protjerani Srbi iz Hrvatske mijenjaju imovinu s Hrvatima iz Vojvodine. Na taj smo način zbrinuli više tisuća Srba, ali se incidenti nisu dali izbjeći", rekao je Šešelj, i dodao da su svi Hrvati razmjenom dobili veću imovinu od one koju su ostavili.

Šešelj je pred ICTY-em optužen za ratne zločine protiv Hrvata i drugih nesrba u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tijekom današnjeg je svjedočenja, među ostalim, na pitanje što je opravdalo srpsko zauzimanje Vukovara u jesen 1991., odgovorio da je "Vukovar oduvijek bio srpski grad", čiju su polovicu stanovnika činili "lažni Hrvati - Srbi katolici".

Sudac Iain Bonomy pitao je Šešelja "tvrdi li da je i predsjednik RH Franjo Tuđman bio Srbin, koji je mislio da je Hrvat", na što je on odgovorio da je "Tuđman porijeklom bio Nijemac, stranac, kao što mu i prezime kaže".

Predmetni tužitelj Geoffrey Nice u sudnici je emitirao više snimki iz Vukovara, uključujući Šešeljev govor u vojnoj odori i četnički napjev: "Slobodane pošalji salate, biće mesa klaćemo Hrvate".

U nastavku iskaza Šešelj je ispitivan o tome kakve je informacije u srpnju 1995. vlada Srbije, čiji je bio potpredsjednik, primala o masovnim pokoljima Bošnjaka u Srebrenici.

On je potvrdio da je Služba državne sigurnosti (SDB) Srbije stalno informirala najuži državni vrh o tim zbivanjima, ali je inzistirao na tvrdnji da su "Srbi u Srebrenici likvidirali 1000 muslimanskih zarobljenika o čemu su i nizozemski časnici UNPROFOR-a izvijestili svoj parlament".

Snimku "Škorpiona" na kojoj su strijeljana šestorica Bošnjaka iz Srebrenice, Šešelj je nazvao "namještenim filmom Nataše Kandić" i "prevarom Tužiteljstva", jer su po njemu, u nastavku snimka osobe koje su strijeljane ustale i ruke su im odvezane.

Napomenu tužitelja da je rodbina identificirala tijela najmanje trojice od šestorice strijeljanih, Šešelj nije znao objasniti.

Njegovo protuispitivanje nastavlja se u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙