FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šešelj: Masakr u Srebrenici inscenirala francuska obavještajna služba

ZAGREB/DEN HAAG, 6. rujna 2005. (Hina) - Čelnik Srpske radikalnestranke Vojislav Šešelj izjavio je u utorak pred Haškim sudom, kaosvjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, da je francuskaobavještajna služba u suradnji s obavještajnim službama drugih zemaljai SAD-om "inscenirala" masakr u Srebrenici kako bi za genocid bilioptuženi Srbi i Radovan Karadžić.
ZAGREB/DEN HAAG, 6. rujna 2005. (Hina) - Čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u utorak pred Haškim sudom, kao svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, da je francuska obavještajna služba u suradnji s obavještajnim službama drugih zemalja i SAD-om "inscenirala" masakr u Srebrenici kako bi za genocid bili optuženi Srbi i Radovan Karadžić.

"Sve je inscenirano kao povod za podizanje optužnice protiv Radovana Karadžića kako bi on bio eliminiran iz pregovora. Pošto su zapadni političari nepromišljeno davali izjave da je u BiH počinjen genocid nad Muslimanima, morali su nešto iskonstruirati... Podvala je bila u tome da se preuveliča broj žrtava što je moglo više tako što su uključeni svi Muslimani poginuli od 1992.", rekao je svjedok.

Šešelj je kazao da je u vrijeme dok je bio potpredsjednik Vlade Srbije, dobivao izvješća tadašnje jugoslavenske obavještajne službe u kojima je navedeno da je strijeljanje muslimanskih zarobljenika organizirala francuska obavještajna služba, a počiniteljima, pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske RS zapovijedali su njezini suradnici Jugoslav Petrušić i Milorad Pelemiš.

Na pitanje sudaca i tužitelja Geoffreya Nicea koji su izvori tih informacija, Šešelj nije dao konkretan odgovor, pa je sudac Iain Bonomy njegovu izjavu nazvao "blefiranjem". Svjedok je prosvjedovao protiv takve kvalifikacije i rekao da je "takva izjava nedostojna jednog suca".

Šešelj je dalje rekao da je Vlada Srbije 1999. uhitila Petrušića i Pelemiša, ali da ih je nakon 5. listopada 2000. nova vlast premijera Zorana Đinđića oslobodila i "zataškavala zločin u Srebrenici".

Kao dokaz za Šešeljeve tvrdnje o Srebrenici, optuženi Milošević prikazao je u sudnici isječak iz nizozemskog dokumentarnog filma u kojem Hakija Mehović - za kojega je rekao da je u enklavi bio šef policije - kaže da je Alija Izetbegović 1993. skupini Srebreničana prenio da mu je predsjednik SAD-a Bill Clinton "ponudio" da SAD vojno interveniraju nakon što "uđu četnici u Srebrenicu i počine masakr nad 5.000 Muslimana".

U filmu se navodi i da je Izetbegović to porekao. Milošević je također priložio i izvješće glavnog tajnika UN-a iz 1999. u kojem se to spominje.

Na početku unakrsnog ispitivanja svjedoka tužitelj Nice je podsjetio da je u presudi generalu Radislavu Krstiću, osuđenom na 35 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, Haški sud utvrdio da je ubijeno između 7.000 i 8.000 Muslimana i da je to prihvatila i Vlada RS.

"Da li vi tvrdite da je ubijeno samo 1.200 zarobljenika koje je ubio Deseti diverzantski odred", upitao je Nice svjedoka.

"Sigurno nije ubijeno 7.000 zarobljenika. Vlada RS nije prihvatila da je toliko ubijeno, nego nestalo... U popise ubijenih bili su uključeni i oni koji su poginuli ranije", odgovorio je Šešelj.

Tijekom unakrsnog ispitivanja tužitelj je pitao Šešelja je li napisao knjige "U čeljustima kurve Del Ponte" i "Genocidni izraelski diplomat Theodor Meron", na što je svjedok odgovorio potvrdno.

"Smatram je u pravnom smislu prostitutkom", rekao je on dodavši da Del Ponte protupravno progoni Srbe.

Za predsjednika ICTY-a Merona kazao je da je "kao šef izraelske diplomacije" "provodio genocid nad Palestincima".

Također je rekao da je za sve zločine u bivšoj Jugoslaviji glavni krivac pokojni papa Ivan Pavao II. "jer je svojom antisrpskom politikom izazvao rat". Napomenuo je da će to biti glavna teza njegove obrane na suđenju po optužnici za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj i BiH.

Ponovio je da je njegov cilj uspostava srpske države na granici Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica te da će taj cilj u budućnosti "sigurno biti ostvaren". "Mi nikad nećemo odustati od oslobađanja Republike Srpske Krajine od hrvatske okupacije", kazao je Šešelj.

Nice je citirao Šešelju govor u kojem je taj cilj zagovarao uoči izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji, sugerirajući da je to "poziv na rat i nasilje". Međutim, Šešelj je negirao da je ikad "propagirao zločine".

"Ne možete tvrditi da moja velikosrpska ideologija sama po sebi dovodi do zločina", rekao je on i ustvrdio da je rat izazvalo nelegalno odcjepljenje Hrvatske.

"Sve što se u ratu dogodilo bilo je inicirano s hrvatske strane", a srpska strana je samo na to odgovorila, dodao je Šešelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙