FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Stajalište da Slovenija nema neposredni izlaz na otvoreno more konstanta hrvatske politike

LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Stajalište da Slovenija nema neposredniizlaz na otvoreno more jer je njeno teritorijalno more omeđenotalijanskim i hrvatskim teritorijalnim vodama konstantno je stajalištesvih dosadašnjih hrvatskih vlada uz dva izuzetka kada se naslućivaloda bi Zagreb od takvog stajališta mogao popustiti, piše u svojojanalizi sadašnjeg zapleta oko slovenskog zakonskog prijedloga oosnivanju ekološke zone u Jadranu u listu "Finance" nekada istaknutislovenski političar Borut Šuklje.
LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Stajalište da Slovenija nema neposredni izlaz na otvoreno more jer je njeno teritorijalno more omeđeno talijanskim i hrvatskim teritorijalnim vodama konstantno je stajalište svih dosadašnjih hrvatskih vlada uz dva izuzetka kada se naslućivalo da bi Zagreb od takvog stajališta mogao popustiti, piše u svojoj analizi sadašnjeg zapleta oko slovenskog zakonskog prijedloga o osnivanju ekološke zone u Jadranu u listu "Finance" nekada istaknuti slovenski političar Borut Šuklje.

Takvo hrvatsko stajalište stalno se ponavljalo, a sve ostalo bilo su samo uvjeravanja o odličnim kontaktima i vezama s ovom ili onom vladajućom opcijom u Hrvatskoj, ocjenjuje Šuklje i dodaje da su u cijelom razdoblju nakon osamostaljenja dviju država samo dva hrvatska premijera bila spremna u tom pogledu dati ustupke.

"Bila su samo dva izuzetka - vrijeme vlade Nikice Valentića prije deset godina i vrijeme priprema sporazuma Drnovšek-Račan, a u oba je slučaja kao polazište bilo priznato pravo izravne veze slovenskog mora s međunarodnim vodama", tvrdi Šuklje.

Po njegovim su riječima i Valentić i Račan zbog toga doživjeli kritike. "Valentiću je tadašnji hrvatski veleposlanik u Ljubljani sasvim neposredno rekao da iz toga neće biti ništa i da su njegovi dani kod predsjednika Tuđmana odbrojani, a Račan jednostavno nije imao snage da dogovor provede u svojoj vladajućoj koaliciji", piše Šuklje, dodajući da je premijer Ivo Sanader sada na slovensku namjeru proglašavanja ekološke zone bio natjeran nekim unutarnjim i vanjskim političkim okolnostima. Ipak, čudno je da je Sanader stvar zaoštrio u vrijeme kad Hrvatska čeka što će biti s početkom njenih pregovora s Europskom unijom, dodaje Šuklje.

Šuklje je tijekom dugogodišnje karijere bio među ostalim ministar kulture, ministar unutarnjih poslova, a do prije nekoliko mjeseci obavljao je dužnost veleposlanika u Beogradu, sada radi kao politički analitičar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙