FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lukić priveden u Haag

BANJA LUKA, 16. rujna 2005. (Hina) - Haški optuženik Sredoje Lukić upetak je s banjalučkog aerodroma Mahovljani priveden u Međunarodni sudza ratne zločine (ICTY) u Haagu.
BANJA LUKA, 16. rujna 2005. (Hina) - Haški optuženik Sredoje Lukić u petak je s banjalučkog aerodroma Mahovljani priveden u Međunarodni sud za ratne zločine (ICTY) u Haagu.

U Lukićevoj pratnji je šef MUP Republike Srpske Darko Matijašević.

Sredoje Lukić se vlastima RS dragovoljno predao 13. rujna. Haški sud je objavio da se ovaj optuženik do dragovoljne predaje skrivao u Rusiji što MUP RS nije niti potvrdio niti demantirao.

Optužnica ICTY protiv Sredoja Lukića odnosi se na zločine nad Muslimanima u Višegradu i tereti ga za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zajedno s rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem Sredoje Lukić bio je pripadnik paravojne skupine koja se često spominjala pod nazivima "Bjeli orlovi" i "Osvetnici", a koja je surađujući sa srpskom lokalnom policijom i vojnim postrojbama provodila teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom na području Višegrada.

Lukićev rođak Milan, također optužen za ratne zločine, uhićen je u kolovozu u Argentini i čeka izručenje Haagu. Sredoje Lukić jedan je od preostale šestorice optuženih Srba za kojima Haški tribunal još traga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙