FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragani postaju sve razorniji

WASHINGTON, 16. rujna 2005. (Hina/AP) - Snažni uragani poput Katrine,najrazornijeg koji je pogodio SAD, sve su češći, pokazala je studijakoja će sigurno potaknuti raspravu o tome je li za tu pojavu krivoglobalno zagrijavanje.
WASHINGTON, 16. rujna 2005. (Hina/AP) - Snažni uragani poput Katrine, najrazornijeg koji je pogodio SAD, sve su češći, pokazala je studija koja će sigurno potaknuti raspravu o tome je li za tu pojavu krivo globalno zagrijavanje.

Sedamdesetih godina 20. stoljeća u prosječnoj sezoni uragana bilo je približno 11 oluja 4. i 5. kategorije.

Nakon 1990. prosječan broj uragana u svijetu penje se na 18, izvijestili su znanstvenici pod vodstvom Petera Webstera s Tehnološkog instituta Georgia u časopisu Science.

Katrinini vjetrovi dosezali su brzinu od gotovo 282 km/h, priopćio je Nacionalni centar za klimu. Mjesečna analiza tog Centra pokazala je da je Katrina bila dosad najrazorniji uragan koji je pogodio SAD.

Iako su Katrinini vjetrovi bili nešto sporiji u trenutku kad se približila obali i premda nije bila toliko snažna kao Camille 1969., Katrina je pogodila šire područje, a orkanski vjetrovi sezali su kilometrima od središta oluje.

Sve veća snaga uragana poklopila se s nedavnim povećanjem temperature na površini tropskih mora širom svijeta za gotovo 17 stupnjeva C.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙