"Znanstvenici su pronašli više dokaza da prehrana u mlađoj dobi (od tri do pet godina) može igrati ulogu u razvoju bolesti kod žena kasnije u životu", kazala je dr. Karin Michels s Harvard Medical School, voditeljica studije.
"Studija daje dodatne dokaze da porijeklo raka dojke može biti u prvim fazama života žene i da prehrambene navike u toj dobi mogu biti izrazito važne u smanjivanju budućeg rizika", kaže ona.
Studija je proučavala 582 žene s rakom dojke i 1.569 zdravih žena te njihove prehrambene navike. Upitnike su trebale ispuniti i njihove majke.
Jedan je rizik za rak dojke iskočio: žene čije su majke rekle da su im kćeri jele pečene krumpiriće imale su viši rizik za rak dojke.
Druga hrana koju se percipira kao nezdravu, kao što su hot dog ili sladoled, nije u studiji povezana s tom bolešću.
Prehrana bogata masnoćama povezuje se s rakom dojke koji godišnje u SAD-u pogađa 200.000 žena, a od njega bi ove godine moglo umrijeti 40.000 žena.