FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Virus herpesa - faktor u razvoju reumatoidnog artritisa?

NEW YORK, 18. kolovoza 2005. (Reuters) - Španjolski znanstveniciutvrdili su da postoji veza između virusa herpesa i reumatodinogartritisa, no nisu sa sigurnošću mogli utvrditi znači li veza i to davirusi imaju ulogu u pojavi odnosno razvoju te bolesti, objavljeno jeu rujanskom broju stručnog časopisa Anali reumatičnih bolesti.
NEW YORK, 18. kolovoza 2005. (Reuters) - Španjolski znanstvenici utvrdili su da postoji veza između virusa herpesa i reumatodinog artritisa, no nisu sa sigurnošću mogli utvrditi znači li veza i to da virusi imaju ulogu u pojavi odnosno razvoju te bolesti, objavljeno je u rujanskom broju stručnog časopisa Anali reumatičnih bolesti.

"Moguća uloga ovih virusa u reumatoidnom artritisu zahtijeva daljnja istraživanja", zaključio je znanstevni tim na čelu s dr. B. Fernandezom-Guitierrezom iz kliničke bolnice San Carlos u Madridu.

Po španjolskim znanstvenicima treba dalje pratiti promjene razine DNK tih virusa kod bolesnika s reumatoidnim artritisom te utvrditi da li promjena koncentracije virusne DNK korelira s epizodama pogoršanja bolesti.

Istraživači su pratili razinu virusa u mononuklearnim stanicama u perifernoj krvi i serumu dobijenom od 60 bolesnika s reumatoidnim artritisom te od 70 osoba koje su činile kontrolnu skupinu.

Analiza je pokazala da je DNK Ebstein-Barrova virusa otkrivena mnogo češće kod oboljelih od reumatoidnog artritisa nego u kontrolnoj skupini te je razina virusa u oboljelih od reumatoidnog artritisa bila viša. Slični rezultati dobijeni su i sa sojem herpesvirusa 6.

Znanstvenici već dugo sumnjaju da virusne infekcije imaju ulogu u razvoju reumatoidnog artritisa.

Po španjolskim znanstvenicima moguće je da oštećen stanični imunitet, pronađen kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, otvara put povišenju razine tih virusa nego u kontrolnoj skupini. Također moguće je i da su bolesnici s reumatoidnim artritisom skloniji infekcijama ili reaktivaciji virusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙