FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzimanje aspirina poželjno prije operacije srca

WASHINGTON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Uzimanje aspirina prijeugradnje srčane premosnice moglo bi pomoći pacijentima da preživeoperaciju i brže se oporave, tvrde američki znanstvenici.
WASHINGTON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Uzimanje aspirina prije ugradnje srčane premosnice moglo bi pomoći pacijentima da prežive operaciju i brže se oporave, tvrde američki znanstvenici.

Znanstvenici ističu da bi njihovi rezultati, objavljeni u časopisu "Circulation", trebali razuvjeriti kirurge koji pacijentima savjetuju da izbjegavaju uzimati aspirin u danima koji prethode operaciji strahujući da bi lijek mogao izazvati krvarenje.

"Aspirin smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka pa može pomoći u sprečavanju srčanog ili moždanog udara", rekao je Scott Wright, kardiolog klinike Mayo u Rochesteru, u saveznoj državi Minnesoti, koji je vodio ispitivanje.

Znanstvenici su pratili 1.636 pacijenata kojima su srčane premosnice ugrađene 2000., 2001. i 2002. godine.

Utvrdili su da je samo 1,7 posto pacijenata koji su uzimali aspirin pet dana prije operacije umrlo u bolnici nakon zahvata, prema 4,4 posto onih koji to nisu činili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙