FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Voće i povrće smanjuju rizik od artritisa

NEW YORK, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Čaša narančina sokadnevno može spriječiti nastanak artritisa, a čini se da su za toodgovorni karotenoidi koji se inače mogu naći u određenim vrstama voćai povrća, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.
NEW YORK, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Čaša narančina soka dnevno može spriječiti nastanak artritisa, a čini se da su za to odgovorni karotenoidi koji se inače mogu naći u određenim vrstama voća i povrća, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.

Prethodna istraživanja upućivala su na to da karotenoidi, kemijske tvari odgovorne za boju voća i povrća, smanjuju upale jer djeluju antioksidativno.

Dr. Alan J. Silman sa sveučilišta u Manchesteru i njegov tim analizirali su podatke studije provedene na 25.000 osoba kako bi ustanovili vezu između karotenoida i rizika od artritisa.

Između 1993. i 2001. tu je bolest dobilo 88 osoba a njihove su prehrambene navike analizirane u odnosu na 176 zdravih osoba.

Prosječan dnevni unos karotenoida - beta-cryptoxanthina i zeaxanthina - oboljelih bio je za 20 do 40 posto manji u usporedbi s unosom kod zdravih osoba. Za razliku od tih karotenoida, konzumacija dva druga vrlo poznata, luteina i lycopena, nije štitila od artritisa.

"Ti podaci pružaju čvrste dokaze da neki antioksidansi, kao što su karotenoidi beta-cryptoxanthin i zeaxanthin kao i vitamin C mogu spriječiti nastanak artritisa", zaključuju znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙