Prethodna istraživanja upućivala su na to da karotenoidi, kemijske tvari odgovorne za boju voća i povrća, smanjuju upale jer djeluju antioksidativno.
Dr. Alan J. Silman sa sveučilišta u Manchesteru i njegov tim analizirali su podatke studije provedene na 25.000 osoba kako bi ustanovili vezu između karotenoida i rizika od artritisa.
Između 1993. i 2001. tu je bolest dobilo 88 osoba a njihove su prehrambene navike analizirane u odnosu na 176 zdravih osoba.
Prosječan dnevni unos karotenoida - beta-cryptoxanthina i zeaxanthina - oboljelih bio je za 20 do 40 posto manji u usporedbi s unosom kod zdravih osoba. Za razliku od tih karotenoida, konzumacija dva druga vrlo poznata, luteina i lycopena, nije štitila od artritisa.
"Ti podaci pružaju čvrste dokaze da neki antioksidansi, kao što su karotenoidi beta-cryptoxanthin i zeaxanthin kao i vitamin C mogu spriječiti nastanak artritisa", zaključuju znanstvenici.