FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki znanstvenici poručuju: Promisli dvaput prije tetovaže

NEW YORK, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Promisli dvaput prijetetovaže, sugeriraju američki liječnici, jer jednostavno ju je stavitiali teško i skupo odstraniti.
NEW YORK, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Promisli dvaput prije tetovaže, sugeriraju američki liječnici, jer jednostavno ju je staviti ali teško i skupo odstraniti.

Jedan od sedam Amerikanaca ima tetovažu, uglavnom zbog ishitrene odluke kojom je želio iskazati neovisnost, stil ili ljubav prema nekome ili nečemu.

Prema liječniku Royu Geronemusu, većina se ljudi nabrzinu odluči za tetovažu, prije nego o tome dobro promisli. Stoga nije iznenađujuće da je mnogi kasnije žele i ukloniti. Po Američkom društvu za dermatološku kirurgiju, broj laserskih otklanjanja tetovaža narastao je za 27 posto između 2001. i 2003. godine.

Otklanjanje tetovaže je "naporan, dugotrajan i skup posao, ovisno o njezinoj vrsti", upozorio je Geronemus, predsjednik Američkog društva za lasersku medicinu i kirurgiju.

Ako smatrate da tetovažu apsolutno morate imati, postoji nekoliko stvari o kojima prethodno trebate promisliti, upozorava on.

"Najvažnija stvar je osobna sigurnost kada se stavlja tetovaža. Osigurajte da se stavljanje tatooa obavlja sterilno", upozorava Geronemus. To znači da igla mora biti sterilna, odnosno da je sigurno nitko prethodno nije koristio.

"Postoje izvješća o hepatitisu" koja možemo povezati s tetoviranjem, dodaje on, upozoravajući da ne postoji regulativa ni o tome kakve se tinte smiju koristiti za tetoviranje.

Dobra je ideja i planirati budućnost - naime, mnogi poslodavci ne vole vidljive tetovaže na radnom mjestu, pa neka radije budu male i neuočljive.

Ako još uvijek ne možete odoljeti tetovaži tipa "Volim...", Geronemus ima još jedan savjet. Neka tinta bude crna jer nju ćete jednog dana najlakše ukloniti, ako objekt neograničene ljubavi postane netko drugi. Šarene i fluorescentne tetovaže najteže se skidaju, a pogotovo s kože crnaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙