FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se pad građevinskih radova u inozemstvu

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Trend pada vrijednosti građevinskihradova koje hrvatske tvrtke izvode u inozemstvu, zabilježen prošlegodine, još se naglašenije nastavlja u ovoj godini.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Trend pada vrijednosti građevinskih radova koje hrvatske tvrtke izvode u inozemstvu, zabilježen prošle godine, još se naglašenije nastavlja u ovoj godini.

Hrvatske građevinske tvrtke u inozemstvu su u prvom polugodištu 2005. godini obavile radova u vrijednosti od 388,3 milijuna kuna, što je za 24,2 posto manja vrijednost nego u istom razdoblju u godini prije.

Istodobno vrijednost ugovorenih radova domaćih građevinara za izvođenje na gradilištima u inozemstvu u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci iznosila 419 milijuna kuna. To je pak 36,2 posto manja vrijednost novih narudžaba u odnosu na isto razdoblje 2004. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Hrvatske su tvrtke u prvom polugodištu ove godine na radilištima u inozemstvu imale prosječno 2.379 radnika.

Najviše su radova, čak više od 82 posto, i to vrijednosti od 319 milijuna kuna, hrvatske građevinske tvrtke u prvom polugodištu 2005. obavile u Njemačkoj.

Slijede Rusije, u kojoj su hrvatski građevinari u tom vremenu izvršili radova u vrijednosti od 24,7 milijuna kuna, potom u Tanzaniji 15,8 milijuna kuna, Sloveniji 6,6 milijuna kuna, Velikoj Britaniji 5,5 milijuna, Bosni i Hercegovini 4,6 milijuna kuna, Austriji 4,4 milijuna kuna te Srbiji i Crnoj Gori 3,1 milijun kuna.

Iz Njemačke je u prvom polugodištu ove godine stiglo i daleko najviše novih narudžbi, u vrijednosti od 377,6 milijuna kuna, što je 90 posto od ukupne vrijednosti svih ugovorenih novih poslova.

Istodobno vrijednost novih narudžbi za građevinske radove u Tanzaniji iznosi 14,2 milijuna kuna, Rusiji 10,1 milijuna kuna, Sloveniji 7,2 milijuna i Velikoj Britaniji 5,5 milijuna kuna.

U 2004. hrvatske su građevinske tvrtke u inozemstvu obavile radova u vrijednosti od 1,04 milijarde kuna, što je za 1,8 posto manja vrijednost nego u godini prije.

Istodobno vrijednost ugovorenih radova domaćih građevinara za izvođenje na gradilištima u inozemstvu u 2004. iznosila je nešto više od 1,1 milijardu kuna. Vrijednost neto narudžbi u razdoblju od siječnja do prosinca 2004. manja je za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙